Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Μαΐου 2008 08:22

Πληθωρισμός και ασφαλιστικό τα κεντρικά ζητήματα την Πρωτομαγιά

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ και τα θέματα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την ακρίβεια, είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για τα συνδικάτα και αποτελούν τα κεντρικά ζητήματα που θα προβληθούν στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Με την 24ωρη γενική απεργία, την οποία κήρυξε, όπως συνηθίζεται, η ΓΣΕΕ και τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν τα αιτήματά τους για τη διασφάλιση και διεύρυνση των κοινωνικών και εργατικών τους και την αντίθεση τους για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, την εκποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου και την ακρίβεια.

Στη διακήρυξη για τη φετινή εργατική πρωτομαγιά, η οποία συμπίπτει με τα 90 χρόνια ίδρυσης και δράσης της ΓΣΕΕ, πέρα από τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό, τονίζεται ότι μεθοδεύεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αφορμή, οι κυοφορούμενες αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο προσαρμογής της εσωτερικής νομοθεσίας με την κοινοτική και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε κλάδους εργαζομένων.

Αιτήματα

Στο διεκδικητικό πλαίσιο, που εγκρίθηκε από τις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αιτήματα:

- Σεβασμός και ισχυροποίηση των ελεύθερων ΣΣΕ και τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων.

- Αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς αλλαγές στην κατεύθυνση ελαστικοποίησης και ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τα συνδικάτα απορρίπτουν κάθε περίπτωση να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και έχουν ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με τις διατάξεις του Ν. 3429/06 και τους διαχωρισμούς εργαζομένων, αλλά και σε κάθε προσπάθεια για την προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, ζητούν κατάργηση των εξαιρέσεων του Π.Δ. 164/04 και του Νόμου 3385/05 για τα χρονικά όρια εργασίας και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, του Νόμου 3429/06 για τις ΔΕΚΟ και του Νόμου 3385/05 για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

- Εφαρμογή του δικαίου της χώρας παροχής της εργασίας, (όχι στην Οδηγία Μπολκενστάιν).

- Εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία για τη σύμβαση ορισμένου χρόνου και την άμεση τακτοποίηση των συμβασιούχων, κάθε εργασιακής σχέσης.

- Δραστικό περιορισμό των ελαστικών μορφών εργασίας. Κατάργηση ενοικιαζόμενης εργασίας.

- Ενίσχυση των δικαιωμάτων των ευέλικτα απασχολούμενων εργαζομένων.

- Καθιέρωση εξ ολοκλήρου της ευθύνης για τους εργοδότες (χρήστες και εργολάβους) στην περίπτωση των υπεργολαβιών.

Για το ασφαλιστικό επισημαίνουν τη θέση για κατάργηση του Νόμου Πετραλιά και όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων προηγούμενων Νόμων.

Ζητούν βελτίωση των παροχών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα του ΙΚΑ και:

- Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας για τις ασθενέστερες τάξεις.

- Δημιουργία και χρηματοδότηση «κοινωνικού αποθεματικού» για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και στο μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, με πόρους από το κράτος και την ειδική φορολογία του κεφαλαίου και των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

- Εφαρμογή 35ετίας χωρίς όριο ηλικίας και κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού.

- Επέκταση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών, καθώς των επαγγελματικών νόσων και του εργατικού ατυχήματος.

- Ενίσχυση και επέκταση του θεσμού «Βοήθεια στο σπίτι».

Διεκδικητικό πλαίσιο

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των συνδικάτων περιλαμβάνονται και τα αιτήματα για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων, απ' την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πάταξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 15.000 ευρώ και αναδιάταξη των κλιμακίων, μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης.

Τα συνδικάτα επισημαίνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, αναβάθμιση του Δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης - χρηματοδότηση με 5% του ΑΕΠ. Δημόσια υγεία και πρόνοια για όλους.

Πολιτικές και δράσεις ενθάρρυνσης της διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτιση με όρους που καλύπτουν τις εργατικές ανάγκες. Μείωση των τραπεζικών επιτοκίων στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια κ.ά.

Τα συνδικάτα επισημαίνουν τη βούληση να διεκδικήσουν δυναμικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με έμφαση στα θέματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά

Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, σε μήνυμά της για την εργατική πρωτομαγιά, αναφέρει:

«Η διασφάλιση των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων, η ουσιαστική κοινωνική προστασία του μόχθου των μεγαλύτερων και η πραγματική στήριξη των νεότερων γενιών, αποτελεί σήμερα την έμπρακτη τιμή που οφείλουμε στους αγώνες του κόσμου της εργασίας.

Με αδιαπραγμάτευτη την προσήλωσή μας στην κατάκτηση υψηλότερου επιπέδου ζωής για όλους, πλήρους, ασφαλούς και ποιοτικής εργασίας για όλους, συνεχίζουμε δυναμικά τη μάχη ενάντια στην ανεργία, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στις παθογένειες και τις αδικίες που υποθηκεύουν την αλληλεγγύη και την συνοχή της κοινωνίας.

Σε αυτόν το συνεχή αγώνα, για μια κοινωνία που πορεύεται με δημιουργικότητα και δικαιοσύνη, με σεβασμό στις καθημερινές ανάγκες του κάθε ανθρώπου, επιβάλλεται να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.

Είμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, τιμώντας με έργα την πορεία που διέγραψαν οι διεκδικήσεις τους και επιταχύνοντας το βήμα για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών».

Θεσσαλονίκη

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις θα τιμήσουν και φέτος οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης την 1η του Μάη.

Το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) καλούν τους εργαζομένους σε μαζική απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και θα ακολουθήσει πορεία προς το ΕΚΘ, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μάη του 1936, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η φετινή Πρωτομαγιά -τονίζει το ΕΚΘ με χθεσινή ανακοίνωσή του- δεν αποτελεί μόνο μέρα τιμής και μνήμης. Βρίσκει την εργατική τάξη της χώρας μας ανάστατη από τη συνεχιζόμενη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μετά το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που ψήφισε στη Βουλή, προσπαθώντας να διαλύσει το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, βάζει νέο στόχο τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα, η ανεργία καλπάζει και η ακρίβεια εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Μπροστά στη συνεχιζόμενη γενική επίθεση εναντίον μας, απαντάμε αγωνιστικά».

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, 24ωρη απεργία έχει προαναγγείλει και ο ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης). Κατά τη διάρκεια της απεργίας, θα κυκλοφορούν μόνο 73 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας.