Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 03 Μαΐου 2008 00:01

«Φρένο» στη Νέα Υόρκη

ΚΛΙΜΑ ευφορίας επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, που έκλεισαν με σημαντικά κέρδη για τρίτη συνεχή εβδομάδα εν μέσω εντεινόμενων προσδοκιών ότι η αμερικανική οικονομία θα ξεπεράσει τον εφιάλτη της ύφεσης.

ΚΛΙΜΑ ευφορίας επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, που έκλεισαν με σημαντικά κέρδη για τρίτη συνεχή εβδομάδα εν μέσω εντεινόμενων προσδοκιών ότι η αμερικανική οικονομία θα ξεπεράσει τον εφιάλτη της ύφεσης.

Νευρικό ήταν ωστόσο το κλίμα στη Wall Street, καθώς τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της απασχόλησης και της μεταποίησης ήρθαν να αντισταθμίσουν αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα και η νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου.

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι τον Απρίλιο περικόπηκαν 20.000 θέσεις εργασίας, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών ότι θα χαθούν τουλάχιστον 80.000 εργασίας.

Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε απροσδόκητα στο 5%. ¶κρως ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα και στον τομέα των βιομηχανικών παραγγελιών, οι οποίες κατέγραψαν το Μάρτιο άνοδο 1,4% έναντι εκτιμήσεων για οριακή ενίσχυσή τους κατά 0,2%.

Με τα μακροοικονομικά στοιχεία να καταδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι μάλλον πιο ανθεκτική από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παρέμειναν σε ανοδική τροχιά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.360,82 μονάδες αυξημένος κατά 1,6% με τα εβδομαδιαία του κέρδη να ανέρχονται στο 2,6%. Την άνοδο οδήγησαν οι επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα. Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.215,5 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,11%. Κέρδη της τάξης του 1,46% παρουσίασε ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ με άνοδο 1,36% στις 7.043,23 μονάδες έκλεισε ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία έθεσαν σε ανοδική τροχιά τους βασικούς δείκτης τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Από τα μέσα ωστόσο κατεγράφη μεταστροφή του κλίματος, με το Nasdaq να περνάει σε αρνητικό έδαφος και τους Dow Jones και S&P να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο. Η επιδείνωση του κλίματος αποδίδεται κυρίως στην ανακοίνωση απροσδόκητων ζημιών από τη Sun Microsystems, η οποία είδε τη μετοχή της να παρουσιάζει απώλειες άνω του 15%.

Στην Ασία, κέρδη παρουσίασαν τα σημαντικότερα χρηματιστήρια. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei τερμάτισε ενισχυμένος κατά 2,05% στις 14.049,26 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng είχε κέρδη 1,89% στις 26.241,02 μονάδες.