Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 03 Μαΐου 2008 10:55

Συμφωνία για τον ΟΤΕ μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας

ΈΩΣ ΤΟ τέλος της επόμενης εβδομάδος αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας για τη στρατηγική συμμαχία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom, το οποίο θα λάβει την έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής και αμέσως μετά θα προωθηθεί στη Βουλή για να κυρωθεί από το κοινοβούλιο.

ΈΩΣ ΤΟ τέλος της επόμενης εβδομάδος αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας για τη στρατηγική συμμαχία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom, το οποίο θα λάβει την έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής και αμέσως μετά θα προωθηθεί στη Βουλή για να κυρωθεί από το κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η συμφωνία έχει «κλειδώσει» αφού όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «μένουν κάποια θέματα όχι ασήμαντα, αλλά τα πιο σημαντικά έχουν κλείσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο θα γίνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις των συμβούλων των δύο πλευρών, ούτως ώστε να διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να οριστικοποιηθεί το κείμενο για τις τελικές υπογραφές.

Επισημαίνεται ότι θα προηγηθεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων η οποία και θα πρέπει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να εγκρίνει την αύξηση της συμμετοχής της D.T. στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ πάνω από το 20%.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δύο πλευρές, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», βρήκαν κοινά αποδεκτή λύση τόσο για το εύρος των αρμοδιοτήτων του διευθύνοντος συμβούλου, που θα επιλέξει η Deutsche Telekom, όσο και του προέδρου, που θα επιλέξει το Δημόσιο.

Η γερμανική πλευρά έχει διασφαλίσει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για επενδυτικά προγράμματα, προκειμένου να μην παρουσιάσει μια επένδυση σε έναν ελληνικό όμιλο, όπου η D.T. δεν θα διατηρεί τον έλεγχο, αλλά και πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά τα επιχειρησιακά θέματα του οργανισμού.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κατάφερε να «θωρακίσει» τη θέση του δημοσίου με ένα ισχυρό «βέτο» σε στρατηγικά θέματα που αφορούν τον Οργανισμό, και πρωτίστως σε θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και επενδύσεις στο εξωτερικό.

Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε όμως και τη μεταβίβαση ποσοστού 3% στη γερμανική εταιρεία σε τιμή κατά πολύ υψηλότερη από τα 26 ευρώ ανά μετοχή, στην οποία θα μεταβιβάσει η MIG το 20% του ΟΤΕ στo γερμανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

Επισημαίνεται ότι ανώτατα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για τιμή που θα κυμαίνεται στα 28 ευρώ ανά μετοχή και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της MIG.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το Δημόσιο θα μεταβιβάσει στην Deutsche Telekom περίπου 14,7 εκατομμύρια μετοχές του, αποκομίζοντας έσοδα της τάξεως των 410 εκατομ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, αυτή θα ορίζεται από τους «κανόνες της αγοράς», χωρίς να παρακάμπτεται ο ρυθμιστικός ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ