Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 03 Μαΐου 2008 13:03

OAΕΔ: Μείωση της ανεργίας στο α΄ τρίμηνο

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η πτωτική τάση στην εγγεγραμμένη ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2008, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, φέτος το Μάρτιο η εγγεγραμμένη ανεργία μειώθηκε πάνω από 5%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ πτωτική ήταν οι δείκτες, τόσο κατά το μήνα Φεβρουάριο, όσο και τον Ιανουάριο, συγκριτικά με τους ίδιους μήνες τα προηγούμενα χρόνια.

Τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα, δείχνουν μια σταθερή πτωτική τάση στην εγγεγραμμένη ανεργία, σε συνάρτηση με το περιεχόμενο των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για μείωση της συνολικής ανεργίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Την τάση επιβεβαιώνει έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Με βάση τα συμπεράσματα, διαπιστώνεται μια συνεχής μείωση της ανεργίας, μετά το 2004, σε όλες τις κατηγορίες με εξαίρεση τους μακροχρόνια άνεργους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των ανέργων μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα το 2007 σε μέση ετήσια βάση.

Ο αριθμός των ανέργων μειώνεται, κυρίως, μετά το μήνα Μάρτιο και μέχρι τον Ιούνιο, λόγω και της εποχικής απασχόλησης.

Οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι μειώνονται ταχύτερα έναντι των μακροχρόνια ανέργων και συνολικά αυτές οι δύο κατηγορίες μειώνονται ταχύτερα έναντι του συνολικού αριθμού των ανέργων.

Σήμερα, όπως εκτιμά το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι αντιστοιχούν λίγο πάνω από το 1/3 του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι λίγο πάνω από το ήμισυ του αντίστοιχου συνόλου (35,2% και 52,3% αντίστοιχα).

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ