Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Μαΐου 2008 18:35

Στα 122 δολ. η τιμή του αργού

Συνεχίζεται το ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με την τιμή του αργού να αγγίζει τα 122 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη εν μέσω ανησυχιών που προκαλούν μια σειρά από εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο. Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs πρόβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέλθουν προς το επίπεδο των 150-200 δολ. το βαρέλι στο διάστημα των προσεχών 6-24 μηνών.

Συνεχίζεται το ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με την τιμή του αργού να αγγίζει τα 122 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη εν μέσω ανησυχιών που προκαλούν μια σειρά από εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο.

Η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού βρισκόταν το απόγευμα (στις 16:15 ώρα Ελλάδος) στα 121,76 δολ. το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, σε μικρή απόσταση από την τιμή-ρεκόρ των 122 δολαρίων, που σημείωσε νωρίτερα.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου παράδοσης Μαΐου, είχε ανέλθει στα 120,28 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή-ρεκόρ που σημείωσε λίγο νωρίτερα ήταν 120,35 δολ. το βαρέλι.

Οι εξελίξεις αυτές στο γεωπολιτικό πεδίο ενίσχυσαν την τιμή του πετρελαίου, καθώς οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τις όποιες απειλές στην ομαλή ροή του «μαύρου χρυσού».

Ειδικότερα, οι επιθέσεις ένοπλων ομάδων εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Νιγηρία (στο Δέλτα του Νίγηρα) τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής και κατ' επέκταση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από την αφρικανική χώρα.

Εξάλλου, η ένταση μεταξύ των μεγάλων δυτικών δυνάμεων και του Ιράν αναθερμάνθηκε μετά την άρνηση της Ισλαμικής δημοκρατίας να δεχθεί τις οχληρές επιθεωρήσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι μπορούσε να συνδεθεί με την κατασκευή όπλων.

Επίσης, οι νέες συγκρούσεις -τις τελευταίες ημέρες- μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Βορείου Ιράκ συνέβαλαν στην ανησυχία σχετικά με την ομαλή ροή πετρελαίου από την περιοχή.

Στα 150-200 δολ. «βλέπει» την τιμή του αργού η Goldman Sachs

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs πρόβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέλθουν προς το επίπεδο των 150-200 δολ. το βαρέλι στο διάστημα των προσεχών 6-24 μηνών, εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς αύξησης της προσφοράς. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ίδια τράπεζα είχε προβλέψει το 2005 ότι το πετρέλαιο εισερχόταν σε μια «ιδιαίτερα δυναμική» περίοδο.

Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Bache Commodities, Κρίστοφερ Μπίλιου, «η πτωτική τάση της τιμής του πετρελαίου την τελευταία εβδομάδα, τώρα δείχνει μόνο ως μια διόρθωση. Η επίπτωση από την κρίση με τα δάνεια στις ΗΠΑ περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα και θα ανέμενε κανείς αυτό να έχει επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου (σσ. εννοεί πτωτική τάση), αλλά δεν έχει καμία επίπτωση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters