Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2008 00:01

Κέρδη μετά τρεις ημέρες

ΠΡΩΤΗ φορά σε τρεις ημέρες κατέγραψαν κέρδη τα ευρωπαϊκά blue chip στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τις Lafarge, Deutsche Boerse και British American Tobacco που ήταν καλύτερα προβλέψεων αναλυτών. To ποτήρι μισοάδειο είδαν οι επενδυτές στη Wall Street η οποία ταλαντεύθηκε από το πετρέλαιο ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων.

Η Lafarge κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο σε επίπεδο έτους, μετά την ανακοίνωση ότι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές βοήθησε την κερδοφορία της. Κέρδη αποκόμισε και η Deutsche Boerse, ενώ και η British American Tobacco άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων.

Σε θετικό έδαφος βρέθηκε και ο ενεργειακός κλάδος, με την Total, την τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου, πρωταγωνίστρια, καθώς το ράλι του αργού και οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου ενίσχυσαν κατά 18% τα κέρδη πρώτου τριμήνου. Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι κατά 68% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και του φυσικού αερίου κατά 22%.

Τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές περιόρισε η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, καθώς οι αμερικανικές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο διευκολύνσεων από πλευράς της τράπεζας σε πελάτες της προκειμένου αυτοί να γλυτώσουν φόρους επί αμερικανικού εδάφους.

Επίσης, στον ασφαλιστικό κλάδο η Axa, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις κατά 7,6%, λόγω της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,74%, στις 6.261,00 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,84%, στις 7.076,25 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 5.075,31 μονάδες, με κέρδη 0,68%.

Η D.R. Horton ηγήθηκε των απωλειών στις εταιρείες κατασκευής κατοικιών, μετά την πτώση κατά 1% που εμφάνισε ο δείκτης για τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάρτιο, σύμφωνα με τη National Association of Realtors.

Σε αρνητική τροχιά βρίσκονται και οι AT&T και Verizon, μετά την ανακοίνωση ότι η μεγάλη ανταγωνίστριά τους Sprint Nextel υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πανεθνικού δικτύου WiMAX.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,38% στις 14.102,48 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ