Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2008 12:56

«Πράσινο» από διυπουργική επιτροπή για ΟΤΕ

Το «πράσινο φως» για την οριστικοποίηση της συμφωνίας μετόχων του ελληνικού Δημοσίου με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ έδωσε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. H Eπιτροπή εξουσιοδότησε τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους να προχωρήσουν στη συνέχιση των συζητήσεων για τη σύναψη τελικού σχεδίου συμφωνίας μετόχων. Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία με τo γερμανικό κολοσσό την επόμενη εβδομάδα.

Συνεδρίασε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη- Πετραλιά και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η ΔΕΑ ενημερώθηκε από τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας για τον ΟΤΕ και αποφάσισε τα εξής:

- Πρώτον, ενέκρινε τους όρους που έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα.

- Δεύτερον, εξουσιοδότησε τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους να προχωρήσουν στη συνέχιση των συζητήσεων για τη σύναψη τελικού σχεδίου συμφωνίας μετόχων, το οποίο θα εξετασθεί σε νεότερη συνεδρίαση της ΔΕΑ.

Reuters: Την επόμενη εβδομάδα οι υπογραφές

Η κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία με την Deutsche Telekom για την πώληση ποσοστού του ΟΤΕ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας.

«Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας, εάν όλα πάνε καλά», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

«Δώσαμε εντολή στους συμβούλους να συνεχίσουν τις συζητήσεις, να προχωρήσουν στην κατάρτιση της συμφωνίας», πρόσθεσε.


Χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης διέψευσε τα σενάρια που ήθελαν την Deutsche Telekom να υποχρεούται να καταθέσει δημόσια προφορά για τον ΟΤΕ μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε χθες ότι τέτοιος όρος δεν συζητήθηκε ποτέ ούτε από τους εκπροσώπους της DT ούτε και από το ελληνικό δημόσιο αφού δεν υπήρχε λόγος. Διευκρίνισε ότι ο νόμος για τις δημόσιες προσφορές που ήταν οδηγία της Ε.Ε. και εντάχθηκε στο εθνικό δίκαιο εξαιρεί σαφώς από την υποχρέωση της δημόσιας προσφοράς τις εταιρείες που αποκρατικοποιούνται.

Ο υπουργός εξήγησε επίσης ότι δεν ισχύει ούτε και το επιχείρημα ότι στην περίπτωση του ΟΤΕ δεν υφίσταται ως νομική έννοια η αποκρατικοποίηση αφού το δημόσιο διαθέτει 28% δηλαδή ποσοστό πολύ μικρότερο από το 51% που απαιτείται για να έχει το δημόσιο τον απόλυτο έλεγχο στον Οργανισμό.

Διευκρίνισε ότι παρότι υπάρχουν για το θέμα διαφορετικές νομικές ερμηνείες το δημόσιο διασφαλίζεται από το γεγονός ότι το σύνολο της διαδικασίας της στρατηγικής συμμαχίας έχει γίνει με τη μέθοδο που ακολουθήθηκε σε όλες τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το νόμο που θέτει περιορισμούς σε ιδιώτες που θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό τους πάνω από 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα παραμείνει παρά τον κίνδυνο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Ξεκαθάρισε αρχικά ότι το θέμα έχει πάψει να υφίσταται για τον ΟΤΕ. Τούτο διότι υπάρχει ήδη η έγκριση της αύξησης του ποσοστού της DT πάνω από το 20% στο ΟΤΕ ενώ σε ό,τι αφορά το βέτο του υπουργού Οικονομίας για τις περαιτέρω κινήσεις του ιδιώτη είπε ότι αυτό ξεκαθαρίζεται σαφώς από όρους στη συμφωνία μετόχων που θα υπογραφεί με τη γερμανική εταιρεία.

Τόνισε όμως ότι ο νόμος θα είναι πολύ χρήσιμος σε αποκρατικοποιήσεις άλλων εταιρειών στρατηγικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα όπως είναι για παράδειγμα η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν αργότερα ότι το ΥΠΟΙΟ είναι πρόθυμο σε τροποποιήσεις αλλά σε καμία περίπτωση στην οριστική απόσυρση του νόμου. Τούτο παρά το κίνδυνο να φτάσει η χώρα μας ακόμη και στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Στην Kομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο φέρνει το θέμα ο ΣΥΝ

Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο φέρνει με ερώτησή του το θέμα της σχεδιαζόμενης συμφωνίας Δημοσίου - Deutsche Telecom για την πώληση του OTΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης.

O Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην ερώτησή του στη σχεδιαζόμενη συμφωνία αναφορικά με τη μεταβίβαση του ποσοστού του Δημοσίου στην Deutsche Telecom, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν εξασφαλίζεται η προστασία των μειοψηφούντων μετόχων σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα την οδηγία 25/2004, σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς.