Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 10:18

Συνεχίζονται οι έρευνες για το ηλιέλαιο

ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κυνήγι για τον εντοπισμό και την απόσυρση περίπου 2.000 τόνων ηλιελαίου με επιμόλυνση ορυκτέλαιου -σε μια αγορά η οποία ετησίως διακινεί περί τους 60.000 τόνους- έχει επιδοθεί ο ΕΦΕΤ.

ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κυνήγι για τον εντοπισμό και την απόσυρση περίπου 2.000 τόνων ηλιελαίου με επιμόλυνση ορυκτέλαιου -σε μια αγορά η οποία ετησίως διακινεί περί τους 60.000 τόνους- έχει επιδοθεί ο ΕΦΕΤ.

Ήδη, χθες, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου οι Ελαΐς - Unilever και Μινέρβα ανακοίνωσαν την προληπτική απόσυρση συγκεκριμένων παρτίδων ηλιελαίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα προϊόντα τους είναι απόλυτα ασφαλή.

Ειδικότερα, η Ελαΐς Unilever διευκρίνισε ότι «μετά από τους διεξοδικούς εργαστηριακούς ελέγχους που διενήργησε στο διεθνώς αναγνωρισμένο εργαστήριο Dr. A. Verwey, διαβεβαιώνει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή με βάση τα όρια που συστήνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων (EFSA)».

Αντίστοιχα η Μινέρβα ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο προληπτικής δράσης για την αντιμετώπιση του θέματος αποσύρει Ηλιέλαιο με την εμπορική ονομασία «Μινέρβα» και συγκεκριμένα τη συσκευασία 1 λίτρου με ημερομηνίες λήξης /LOT 14,17/1/2009 και 3,4,16,17/2/2009, τη συσκευασία 2 λίτρων με ημερομηνίες λήξης /LOT 28/1/2009 και 4,21/2/2009, τη συσκευασία 5 λίτρων με ημερομηνίες λήξης /LOT 17/5/2009 και 15/6/2009 και τη συσκευασία 10 λίτρων με ημερομηνίες λήξης /LOT 17,18,20,31/1/2009 και 1,14,22/2/2009.

Κατά τον ΕΦΕΤ, από τις δύο εταιρείες, τις Μάνος και Αγροτική, στις οποίες εντοπίσθηκε ύποπτο ηλιέλαιο, ποσότητες στην κατανάλωση έφθασαν μόνο από τη Μάνος. Ειδικότερα, 1.182 τόνοι διακινήθηκαν μέσω των 15 χονδρεμπορικών επιχειρήσεων στις οποίες αναφέρθηκε χθες η «Ν» και 935 τόνοι διακινήθηκαν μέσω των Μινέρβα (682,66 τόνοι) και Ελαΐς Unilever (251,9 τόνοι).

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, τονίζει ότι «τα διαθέσιμα αναλυτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος ορυκτελαίου που βρέθηκε στο ηλιέλαιο είναι υψηλού ιξώδους και σύμφωνα με την ενημέρωση της EFSA είναι χαμηλού επιπέδου τοξικότητας (low level toxicity)».

Πάντως οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ διερευνούν το κατά πόσο στην Ελλάδα έχουν διακινηθεί ποσότητες από το επιμολυσμένο προϊόν μέσω και άλλων εισαγωγικών επιχειρήσεων, ή και χονδρεμπόρων, πλην των όσων ανακοινώθηκαν χθες και προχθές.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία εισαγωγικών επιχειρήσεων τροφοδοτεί την αγορά του Ho.Re.Ca., μέσω της οποίας ετησίως καταναλώνονται περίπου 45.000 τόνοι, ενώ ακόμη 15.000 τόνοι διακινούνται από τα ράφια της λιανικής.

Γενικότερα η ετήσια αξία της αγοράς σπορελαίου υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ευρώπη η κατανάλωση σπορελαίων ξεπερνά τους 1,5 εκατ. τόνους.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι το ζήτημα που ανέκυψε με το ηλιέλαιο έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, δεδομένου ότι η Ουκρανία, από την οποία προήλθαν οι επιμολυσμένες ποσότητες, προμηθεύει επί πολλά έτη την Ε.Ε. με σπορέλαια.

Προσθέτουν δε ότι το όλο θέμα δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Ε.Ε. να ορίσει εξαγωγικές ποσοστώσεις στο ηλιέλαιο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα από τις ενεργειακές καλλιέργειες στην κάλυψη της ζήτησης στην Ευρώπη και αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές.

Η ενέργειά της αυτή εξανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να εκτελέσουν άμεσα τα προθεσμιακά τους συμβόλαια, ώστε να προλάβουν την εφαρμογή των ποσοστώσεων, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου να αποθηκευτούν σε δεξαμενές της Ουκρανίας ακατάλληλες για τρόφιμα και να επιμολυνθούν από ορυκτέλαιο.

¶γνωστος παραμένει ο όγκος του ηλιελαίου που μεταφέρθηκε τελικά με πλοία σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ