Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 10:44

Συνάντηση Δημήτρη Σιούφα, με Ζαν-Κλοντ Τρισέ

Mε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλωντ Τρισέ, ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο, Λουκά Παπαδήμο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Νίκο Γκαργκάνα, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

Mε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλωντ Τρισέ, ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο, Λουκά Παπαδήμο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Νίκο Γκαργκάνα, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

Μετά τη συνάντηση του κ. Σιούφα με τον κ. Τρισέ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που πραγματοποιήθηκε χθες, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Δ. Σιούφας: Με ιδιαίτερη τιμή σας καλωσορίζω στη Βουλή των Ελλήνων και εκφράζω τη μεγάλη εκτίμησή μου τόσο προς το πρόσωπό σας, κ. Τρισέ, όσο και προς το πρόσωπο του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γκαργκάνα, με τον οποίο είχαμε άψογη συνεργασία, καθώς και προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Παπαδήμο, τον οποίο άλλωστε γνωρίζω και από την επιτυχή θητεία του ως Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Δικαιολογημένα είχατε χαρακτηριστεί κατά την εκλογή σας στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προσωπικότητα κύρους, επαγγελματικής συνέπειας και ιδιαίτερης ψυχραιμίας, και δικαίως αναγνωριστήκατε από τον ευρωπαϊκό τύπο ως προσωπικότητα της Ευρώπης το 2007. Ευρισκόμενος στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλοηγείτε, με ψυχραιμία και συνέπεια, σε δύσκολους καιρούς, τα νομισματικά θέματα των χωρών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Σας εύχομαι καλή διαμονή στην Ελλάδα και κάθε επιτυχία στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει στην Αθήνα, καθώς και επιτυχία στο έργο της Τράπεζας που είναι η υποστήριξη των οικονομιών της Ευρώπης.

Όπως γνωρίζουμε, η χρηματοπιστωτική κρίση, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και εξαπλώνεται και στην Ευρώπη, επηρεάζει τις οικονομίες. Πιστεύω ότι χάρη στο δικό σας ρόλο στο χειρισμό των νομισματικών θεμάτων, αλλά και λόγω του αναθεωρημένου Συμφώνου σταθερότητος και ανάπτυξης, μέχρι στιγμής, τα πράγματα βρίσκονται υπό έλεγχο. Είμαι αισιόδοξος ότι με τις αποφάσεις σας και με νηφαλιότητα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, όπου βλέπουμε συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού, μεγάλης αύξησης των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των βασικών τροφίμων, που πραγματικά δημιουργούν ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και χρειάζεται εξαιρετική ψυχραιμία στη διαχείριση των θεμάτων αυτών. Διαπιστώνοντας ότι οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα έχουν καταφέρει, μέχρι στιγμής, πολύ καλύτερα απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές τους. Εύχομαι, χάρη στις σωστές αποφάσεις που θα παίρνετε, αυτό να συνεχιστεί και στο μέλλον για να μπορέσουμε να βγούμε από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ζ.Κ. Τρισέ: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε, για τα θερμά σας λόγια και τη φιλοξενία σας. Θεωρώ ότι αποτελεί μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στη Βουλή των Ελλήνων, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Η συνάντησή μας είναι σημαντική τόσο για μένα όσο και για τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ας μη λησμονούμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, που οικοδόμησαν τον πολιτισμό τους στις ιδέες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, είναι αυτές που συνέστησαν την ΕΚΤ, της ανέθεσαν τα καθήκοντά της και θεσμοθέτησαν την ανεξαρτησία της. Βεβαίως, όπως πολύ σωστά είπατε, είναι δύσκολοι αυτοί οι καιροί και απαιτητικοί. Οφείλουμε, λοιπόν, να παίρνουμε αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που αφορούν, τόσο την πετρελαϊκή και ενεργειακή κρίση, όσο και την άνοδο στις τιμές των τροφίμων. Στόχος μας και απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας παραμένει η σταθερότητα των τιμών, η αναγκαιότητα αυτή άλλωστε συνάγεται και από την πληροφόρηση που έχουμε από τους πολίτες της Ευρώπης.

Δ. Σιούφας: Μετά από αυτά που είπατε, κ. Τρισέ, ελπίζω να σας πείσουμε σήμερα για την έκδοση χαρτονομισμάτων του 1 και των 2 ευρώ, που τα τελευταία έξι χρόνια σταθερά επιμένω ότι παραμένουν κλειδί για την καταπολέμηση της ακρίβειας, του πληθωρισμού. Σας καλώ να το εξετάσετε και πάλι.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προσέφερε στον κ. Τρισέ κασετίνα με σειρά γραμματοσήμων που εκδόθηκαν από τη Βουλή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από το Σύνταγμα του 1975 και απεικονίζουν τις πολιτικές προσωπικότητες που συνδέονται με τις κορυφαίες στιγμές του συνταγματικού βίου της χώρας μας. Ο κ. Σιούφας προσέφερε, επίσης, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την έκδοση της Βουλής «Περικλέους Επιτάφιος» σε γαλλική μετάφραση.

Ο κ. Τρισέ προσέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής μετάλλιο της Τράπεζας, ενώ με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο παππούς του και ο πατέρας του ήταν καθηγητές των ελληνικών.