Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 11:14

Κ. Καραμανλής: Υποχωρούν οι καθυστερήσεις σε πληρωμές δανείων

Σήμερα οι καθυστερήσεις σε πληρωμές δανείων σημειώνουν πτώση από το 7% στο 2003 περιορίστηκαν στο 4,5% το 2007, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Παπανδρέου.

«Είναι γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός από επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξάνεται εδώ και αρκετά χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όμως η αύξηση αυτή δεν είναι κατ΄ ανάγκη αρνητική εξέλιξη, ιδίως όταν αφορά στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή την πραγματοποίηση επενδύσεων», δήλωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σταδιακά ο δανεισμός των νοικοκυριών από 12,5% του ΑΕΠ το 2000 έφθασε το 23,5% το 2003 και στο 41% το 2007, συνέχισε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι σήμερα ο συνολικός δανεισμός στη χώρα μας βρίσκεται στο 80% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρωζώνη φθάνει στο 140%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών είναι μεγαλύτερες από τα δάνειά τους κατά 68%, ενώ στην Ευρωζώνη ξεπερνούν τα δάνεια μόνο κατά 3%.

Οι καταθέσεις στη χώρα μας από 56% του ΑΕΠ το 2000 αυξήθηκαν στο 69% το 2007.

Τα προβλήματα

Βεβαίως όλα αυτά δεν σημαίνουν πως σήμερα δεν υπάρχουν προβλήματα, παραδέχθηκε ο κ. Καραμανλής. Αντιθέτως, όπως είπε, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία εντοπίζονται σε δύο ενότητες:

- Στις περιπτώσεις που επιβάλλονται καταχρηστικοί όροι, που επιστρατεύονται παραπλανητικές διαφημίσεις, που εφαρμόζονται επιθετικές εμπορικές πρακτικές από τις τράπεζες και

- Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

«Είναι ένα σοβαρό ζήτημα στο οποίο απαιτείται υπευθυνότητα τόσο από τους δανειολήπτες όσο και από τις τράπεζες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο αριθμός των πλειστηριασμών ακινήτων αυξήθηκε το 2007 κατά 16% σε σχέση με το 2006. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν είναι καθόλου αξιόπιστος αυτός ο δείκτης, καθώς για το ίδιο ακίνητο μπορούν να γίνουν πολλαπλοί πλειστηριασμοί.

Η πραγματικότητα αποτυπώνεται πιο καθαρά μέσα από τον αριθμό των κατασχέσεων και οι κατασχέσεις ακινήτων το 2007 μειώθηκαν κατά 6,8% και αφορούσαν πολύ πιο ακριβά ακίνητα, αφού παρά τη μείωση του αριθμού τους η αξία τους αυξήθηκε κατά 30%».

Σήμερα οι καθυστερήσεις σε πληρωμές δανείων σημειώνουν πτώση από το 7% στο 2003 περιορίστηκαν στο 4,5% το 2007, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.

Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές

Σε ό,τι αφορά τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτές διπλασιάστηκαν στην πενταετία 2000 – 2005 και μειώθηκαν κατά 33% τα τελευταία δύο χρόνια.