b>Η 2Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ του Μαΐου δεν λειτούργησε τόσο ευεργετικά για τις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών του ταμπλό. Αν και στις τελευταίες συνεδριάσεις, που χαρακτηρίστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις από δυνατές πιέσεις, διαφάνηκε η διαφορετική στάση των επενδυτών στις μετοχές του δείκτη MID40.
Επειδή δεν υπήρξε ουσιαστική ειδησεογραφία από το διεθνές σκηνικό, ικανή να ανατρέψει τάσεις και πεποιθήσεις των επενδυτών, οι αγορές «κατακυριεύτηκαν» από το δέος που προκάλεσε το ράλι στην τιμή του πετρελαίου.
Επίσης, σε τοπικό επίπεδο, οι εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΤΕ συνέβαλαν στο να «ψηφίσουν» οι επενδυτές στο ταμπλό υπέρ της συνέχισης των αποκρατικοποιήσεων. Ετσι, σημείωσαν κέρδη και άλλοι, εκτός ΟΤΕ, τίτλοι, όπως ΑΣΤΗΡ, ΑΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, που αποκαλύπτουν πόσο «χρειάζονται» στην αγορά τα εύκολα deals, που στηρίζονται σε μια τάση που ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος των οικονομιών του πλανήτη και θέλει το κράτος μακριά από τις επιχειρήσεις.
Ξεχώρισε ο MID40
Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε στηρίξει την παρουσίαση των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη διαπίστωση ότι υπήρχε μια ασυμμετρία μεταξύ της μεσαίας και των υπολοίπων, που δεν μπορούσε παρά να «διορθωθεί».
Οντως, οι επενδυτικές επιλογές των συναλλασσόμενων στο Χ.Α., την εβδομάδα που πέρασε, συνέβαλαν στο να παραμείνει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα ο FTSE20 και ο FTSE International, αλλά να διπλασιάσει τη θετική του επίδοση κατά το 2ο τρίμηνο ο MID40. Από τις 31 Μαρτίου, κερδίζει 4,26%, όταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα η άνοδός του ήταν μόλις 2% και κάτι.
Η εβδομάδα που πέρασε ομαλοποίησε και, για την ακρίβεια, διαμόρφωσε σχεδόν την ίδια τάξη μεγέθους σε όλους τους δείκτες που παρακολουθούμε, με αποτέλεσμα να υστερούν πλέον κατά 19%, ανεξαρτήτως του εάν αναφερόμαστε στο μέσο όρο της αγοράς, το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ή τον FTSE International.
Παρ' όλα αυτά, οι κυνηγοί των ασυμμετριών, που κατά καιρούς διαμορφώνονται σε κάθε χρηματιστηριακή αγορά, δεν αξίζει να χάνουν τις ελπίδες τους. Μέχρι πρότινος, με βάση την κεφαλαιοποίηση μόνο, ήταν δυνατόν να προσδιοριστούν οι ασυμμετρίες. Τώρα, ήρθε η ώρα της καταγραφής των ασυμμετριών που έχουν διαμορφώσει οι συνεδριάσεις του 2008 στους επιμέρους τίτλους του δείκτη FTSE International.
Η εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαρακτηρίζεται από τους διεθνείς αναλυτές κρίσιμη, διότι στις 12 και 13 Μαΐου θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της πλειοψηφίας των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Εκείνων που το μέγεθος και η εξάπλωσή τους στον πλανήτη έχει οδηγήσει σε έκθεση επί μεγαλύτερων κινδύνων από τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης.
Επειδή όμως θεωρούνται οι ηγέτες της τραπεζικής βιομηχανίας της Ε.Ε., θα σημαδέψουν τις διαθέσεις των επενδυτών σε όλα τα χρηματιστήρια. Αρα, αναφορικά με τους επενδυτές που αναζητούν τις ασυμμετρίες στον τραπεζικό κλάδο του Χ.Α., η πρόταση από την πλευρά των περισσότερων χρηματιστηριακών παραγόντων είναι η αναμονή μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Τότε όχι μόνο θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών γιγάντων, αλλά θα έχει απεικονιστεί στα ταμπλό και η αντίδραση των fund managers σχετικά με αυτά.
Οι επιδόσεις
Η 2η εβδομάδα του Μαΐου βοήθησε τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και αφαίρεσε κέρδη από την υψηλή. Γι' αυτό δεν εκπλήσσει το ότι στην κατάταξη των μετοχών του FTSE International, με βάση την εβδομαδιαία τους επίδοση, στην 1η δεκάδα δεν βρίσκεται κανένα blue chip. Στην 1η θέση με κέρδη 14% μέσα σε 5 συνεδριάσεις φιλοξενούνται οι τίτλοι των ΚΟΥΕΣ, ΣΙΔΕ και ΚΑΜΠ. Ακολουθούν οι ΝΗΡ +9%, ΕΥΑΠΣ +8% και οι ΑΡΒΑ, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ με κέρδη 7%. Τη δεκάδα συμπληρώνουν ΜΑΙΚ και ΜΠΕΛΑ.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν για τα κέρδη τους, κόντρα στο ρεύμα που επικράτησε γενικά για τις μετοχές του 20άρη, οι ΜΟΗ +5%, ΜΙΓ +4% και ΟΤΕ +4%. Καλή εικόνα παρουσίασαν επίσης οι ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της ΙΝΛΟΤ -14% και της ΕΥΡΩΒ -10%, ενώ αξίζει να αναφερθεί η υποχώρηση της μετοχής της ΕΤΕ κατά 6%, καθώς είναι ο τίτλος με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση της τιμής του FTSE20.
Γενικότερα, ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές πιέστηκαν αυτή την εβδομάδα και, στην περίπτωση που εκπλήξουν θετικά τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, αρκετοί υποστηρίζουν ότι η άνοδός τους θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός rebound, που μπορεί να οδηγήσει ψηλότερα από τις 2.280 μονάδες το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μέχρις στιγμής, αυτό το επίπεδο αποτελεί σκληρή οροφή για τις μετοχές που οδηγούν την πορεία του μέσου όρου του Χ.Α.
Αποφασίσαμε, συγκρίνοντας την απόδοση από την αρχή του 2008 με την απόδοση του 2ου τριμήνου, να «μαρτυρήσουμε» τους τίτλους που πιέστηκαν περισσότερο του μέσου όρου από τις 31 Μαρτίου και μετά. Επίσης, εκείνους που ευνοήθηκαν, παρουσιάζοντας επίδοση τριπλάσια τουλάχιστον του FTSE International.
Ο τίτλος που πιθανότατα λόγω της τεράστιας ανόδου της τιμής του πετρελαίου, πιέστηκε περισσότερο ήταν της ΟΤΟΕΛ, με απώλειες 25% στο 2ο τρίμηνο, όταν από την αρχή της χρονιάς φαίνεται να υποχωρεί κατά 27%. Ακολουθούν ΒΣΤΑΡ, ΝΕΛ, ΕΥΡΟΜ, ΦΟΛΙ και από τα ελάχιστα κοινά που χαρακτηρίζουν αυτή την ομάδα μετοχών, φαίνεται πως το επενδυτικό κοινό μέτρησε ιδιαίτερα την επιβάρυνση στο κόστος λειτουργίας ορισμένων εταιρειών, λόγω του ακριβού πετρελαίου.
Στην άλλη άκρη αυτής της κατάταξης βρίσκεται ο τίτλος της ΜΑΙΚ, με άνοδο πάνω από 55% το 2ο τρίμηνο και απώλειες από την αρχή της χρονιάς 41%. Ακολουθούν οι μετοχές των ΣΙΔΕ, ΓΕΚ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΡΝΑ, ΟΛΘ, ΕΥΑΠΣ, ΛΟΔΙΣ, ΚΛΜ και ΕΛΠΕ, που παρουσίασαν πάνω από 20% κέρδη σε 26 συνεδριάσεις.
Με δεδομένο ότι τεχνικά ο μέσος όρος του Χ.Α. έχει προσεγγίσει κρίσιμα στατιστικά δεδομένα, είναι πολύ πιθανόν οι θέσεις που διαμορφώθηκαν σε συγκεκριμένους τίτλους της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να «δικαιολογηθούν» από τη στάση των επενδυτών μέχρι την εκπνοή των σειρών Μαΐου.
Το εύρος των επιδόσεων των μετοχών που συναρτούν το δημοφιλέστερο δείκτη του Χ.Α. δείχνει πως μπορεί να είναι σχετικά μικρού βάθους η αθηναϊκή αγορά, αλλά δεν της λείπει η ποικιλία. Και μάλιστα, στο ταμπλό φιλοξενούνται μετοχές εταιρειών που είναι πολύ κατάλληλες για να «παιχθούν» στοιχήματα σχετικά με την πορεία της τιμής του πετρελαίου -και όχι μόνο.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ