Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 09:27

Κάτω από τα 124 δολάρια η τιμή του αργού

Προς τα 123 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν σήμερα οι τιμές του αργού

στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, μετά τη χθεσινή αναρρίχησή τους στην Νέα Υόρκη στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 126,40 δολαρίων το βαρέλι.

Προς τα 123 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν σήμερα οι τιμές του αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, μετά τη χθεσινή αναρρίχησή τους στην Νέα Υόρκη στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 126,40 δολαρίων το βαρέλι.

Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε το πρωί κατά 73 σεντς στα 123,50 δολάρια το βαρέλι. Μειωμένη κατά 51 σεντς στα 122,40 δολάρια το βαρέλι εμφανιζόταν και η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent.

Η τιμή του αργού έχει διπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ από τις αρχές του 2008, όταν ξεπέρασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 100 δολαρίων, έχει αυξηθεί κατά 25%.

«Η τιμή του πετρελαίου ανήλθε απλώς σε υψηλά επίπεδα και πολύ γρήγορα, χωρίς τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς να δικαιολογούν μια τέτοια άνοδο» εκτιμά ο Βίκτορ Σουμ, αναλυτής της Purvin and Gertz στη Σιγκαπούρη.

Αναλυτές αποδίδουν την πρόσφατη άνοδο των τιμών στην αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, την άρνηση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του και τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία, οι οποίες ανάγκασαν τη Shell να μειώσει την παραγωγή της.