Αντιμετωπίζουμε σήμερα μία κρίση που απαιτεί συνολική αλλαγή στην αντίληψη και την συμπεριφορά όλων των παραγόντων του δημόσιου βίου, τον πολιτικό κόσμο, το συνδικαλιστικό κίνημα, τα ΜΜΕ, τον επιχειρηματικό κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος στην πρωινή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Το νέο δ.σ. του ΣΕΒ. ΓΣΕΕ: Διπλό το έλλειμμα της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
Αντιμετωπίζουμε σήμερα μία κρίση που απαιτεί συνολική αλλαγή στην αντίληψη και την συμπεριφορά όλων των παραγόντων του δημόσιου βίου, τον πολιτικό κόσμο, το συνδικαλιστικό κίνημα, τα ΜΜΕ, τον επιχειρηματικό κόσμο.
Τα παραπάνω τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά την πρωινή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.
«Σήμερα η κυρίαρχη επιλογή είναι στασιμότητα ή αλλαγή. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι έτοιμος να συνεισφέρει σε μία συμμαχία προόδου που θα επιλέξει και θα εφαρμόσει την αλλαγή», πρόσθεσε.
Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι οι βασικότεροι στόχοι ήταν το άνοιγμα του ΣΕΒ προς την κοινωνία και η προώθηση της φιλοσοφίας και της πράξης της υγιούς επιχειρηματικής δράσης. «Με τον τρόπον αυτόν», είπε, «επιδιώξαμε την ευρύτερη συνεισφορά μας στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου και στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και προόδου».
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, τόνισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο, και μάλιστα ζωτικό, τμήμα της κοινωνίας. Εκπροσωπεί και εκφράζει ένα οργανικό, ισχυρό και δυναμικό μέρος των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, ζωντανά και υγιή στοιχεία του κοινωνικού ιστού, που αντιμετωπίζουν το μέλλον χωρίς φοβίες. Και για τον λόγο αυτόν «έχουμε αυξημένες υποχρεώσεις συμμετοχής και συμβολής στα κοινά».
«Για να είναι πειστικές και με ηθικό έρεισμα οι παρεμβάσεις του ΣΕΒ», παρατήρησε ο κ. Δασκαλόπουλος, «τα μέλη μας οφείλουν να προωθούν ενεργητικά όλες τις πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της επιχείρησης και της επιχειρηματικότητας και να εφαρμόζουν με συνέπεια τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η ιδιωτική πρωτοβουλία οφείλει να κατακτήσει την ηθική πρωτοπορία. Μόνο έτσι θα μας ακούσει η κοινωνία –σε πείσμα όσων επιμένουν να μας δαιμονοποιούν». Και κατέληξε:
«Στον κατακερματισμό της κοινωνίας οφείλουμε να αντιτάξουμε τη δική μας κοινή δράση – μακριά από την εσωστρέφεια και την ατομικότητα που όχι σπάνια μας χαρακτήρισε μέχρι σήμερα».
Εξάλλου, με αναφορά στη στρατηγική και τις δράσεις του ΣΕΒ στην επόμενη διετία, ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι μέσα στη διετία αυτή, που προοιωνίζεται δύσκολη και ταυτόχρονα καθοριστική για την πορεία της χώρας, προσβλέπω και δεσμεύομαι να προωθήσω τη στρατηγική που έχουμε χαράξει –τη στρατηγική της διεύρυνσης του ΣΕΒ, της αναβάθμισης του ρόλου του, της καθοριστικής συμμετοχής του στον διάλογο για το μέλλον του τόπου, της συνεισφοράς στην αδήριτη ανάγκη επιτάχυνσης της προόδου –με βήματα ακόμη πιο αποφασιστικά, με πρωτοβουλίες ακόμη πιο καίριες.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο
Το πρώτο μέρος της πρωινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης έκλεισε με τη μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του νέου Διοικητικού και Γενικού Συμβουλίου, την έγκριση των Πεπραγμένων για το 2007 και του Προϋπολογισμού για το 2008.
Πρόεδρος του δ.σ. επανεξελέγη ο κ. Δασκαλόπουλος. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι τα εξής:Αντιπρόεδροι Ευλογημένος Ευριπίδης, Καραμούζης Νίκος, Κυριαζής Χάρης, Λαβίδας Θανάσης, Σπηλιόπουλος, Βασίλης, Φέσσας Θεόδωρος. Γενικός Γραμματέας Καλλιτσάντσης Αναστάσιος, ταμίας Βιδάλης Ευθύμιος. Μέλη Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος, Γιαννακόπουλος Σταμάτης, Κομνηνός Χρήστος, Κουνενάκη - Εφραίμογλου Σοφία, Κυριακόπουλος Πάνος, Κωστόπουλος Γιάννης, Μυλωνάς Γιώργος, Παπαλεξόπουλος Δημήτρης, Ρώμνιος Νίκος, Στράτου - Βερνίκου Βαρβάρα, Τσάγκος Χρήστος.
ΓΣΕΕ: Διπλό το έλλειμμα της εγχώριας επιχειρηματικότητας
Για «έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού της επιχειρηματικότητας» που οδηγεί σε«κοντόφθαλμες πρακτικές κερδοσκοπικού χαρακτήρα» έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στην παρέμβασή του στη συνέλευση του ΣΕΒ.
Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ακόμη ότι η εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από έλλειμμα αίσθησης δημοσίου συμφέροντος που εκτείνεται και στις δημόσιες πολιτικές που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ακόμη ότι «οι εξελίξεις στην ακρίβεια και στον πληθωρισμό και η αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών ( 24% το 2007 σε σχέση με το 2006 ) δημιουργούν συνθήκες μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και επιδείνωσης των προσδοκιών ζήτησης στην ελληνική οικονομία».
Εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην απασχόληση «με την συνεχή αύξηση των ευελιξιών στην μισθωτή εργασία και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».