Οι συζητήσεις με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ «βρίσκονται πια σε πολύ προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Οι συζητήσεις με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ «βρίσκονται πια σε πολύ προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Με τη συνεργασία αυτή επιδιώκουμε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή – ενώ παράλληλα διασφαλίζονται και τα εθνικά και τα αμυντικά μας συμφέροντα, πρόσθεσε ο υπουργός.
Ανέφερε ακόμη ότι προχωρά ο σχεδιασμός για την περαιτέρω συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην αξιοποίηση υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
«Φοβική» η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Ο κ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιλέγει τον δρόμο της μεμψιμοιρίας, της στείρας άρνησης, ακόμη και των απειλών κατά των ξένων επενδυτών».
«Οι πρακτικές αυτές», συνέχισε ο υπουργός, «ανήκουν σε άλλες εποχές. ¶λλωστε, τις καταψήφισε πολύ πρόσφατα και ο ελληνικός λαός. Και δυστυχώς εκθέτουν όχι μόνο αυτούς που τις ακολουθούν αλλά και την ίδια την Ελλάδα». Χαρακτήρισε επίσης τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φοβική, εσωστρεφή και αναντίστοιχη με τα διεθνή δεδομένα».
Στο 3,4% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2008
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και κάτω από το πρίσμα της διεθνούς επιβράδυνσης, αναμένεται να είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, δήλωσε ο υπουργός.
Επικαλούμενος στοιχεία με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι για το 2008 και το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,4% και στο 3,3% αντίστοιχα, έναντι 1,7% και 1,5% για την Ευρωζώνη.
Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο εντός του 2008 και του 2009. Τον Φεβρουάριο φέτος η ανεργία ήταν στο 8% από 9% τον Φεβρουάριο του 2007 και 11% τον Φεβρουάριο του 2004.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος και το 2009, αναμένεται, με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μειωθεί σε 2% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα πάλι με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από 99,4% του ΑΕΠ το 2003 αποκλιμακώνεται στο 92,4% φέτος και περαιτέρω, στο 90,2% του ΑΕΠ το 2009.
«Ο πληθωρισμός δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή»
Η επιτάχυνση του πληθωρισμού δοκιμάζει –σε όλες τις χώρες- την κοινωνική συνοχή, καθώς πλήττει ιδιαίτερα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς. Τόνισε παράλληλα ότι η αντιμετώπιση της αύξησης του διεθνούς πληθωρισμού είναι για όλους μας μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στους επόμενους μήνες.
«Δεν αποκλείεται οι δυσκολίες αυτές να αποδειχθούν συγκυριακές, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, κανείς από εμάς δεν δικαιούται να εφησυχάζει. Τα διεθνή οικονομικά προβλήματα είναι υπαρκτά και η εκδήλωσή τους οφείλεται σε σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που είχαν αναπτυχθεί στην παγκόσμια οικονομία τα προηγούμενα χρόνια».
«Υστερεί ο δημόσιος τομέας»
Ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι ο δημόσιος τομέας δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης ελληνικής οικονομίας και πως «η γραφειοκρατία και οι δυσκαμψίες που τον χαρακτηρίζουν λειτουργούν ανασταλτικά στην πρόοδο των επιχειρήσεων και των πολιτών και περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Βασικός μας στόχος, συνέχισε ο υπουργός, είναι να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες και να εξυγιανθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις, να υπάρχει διαφάνεια στους δημόσιους οργανισμούς - στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.