Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2008 13:15

Deutsche Telekom: Ισχυρός εταίρος στη Ν.Α. Ευρώπη ο ΟΤΕ

«Βρήκαμε έναν ισχυρό εταίρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προσβλέπουμε σε μία καλή συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Ρενέ Ομπερμαν ανοίγοντας τη γενική συνέλευση των μετόχων του γερμανικού κολοσσού. Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις των μεγαλομετόχων του γερμανικού κολοσσού. Σημαντική πτώση της μετοχής του ΟΤΕ. Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

«Βρήκαμε έναν ισχυρό εταίρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προσβλέπουμε σε μία καλή συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Ρενέ Ομπερμαν ανοίγοντας σήμερα τη γενική συνέλευση των μετόχων του γερμανικού κολοσσού στην Κολονία.

«Χθες το εποπτικό συμβούλιο της Deutsche Telekom επικύρωσε τα σχέδια συμμετοχής της εταιρείας μας στον ΟΤΕ. Το ίδιο έπραξε και η κυβέρνηση της Αθήνας. Συνιστά ένα νέο σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της εταιρείας μας στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Ομπερμαν.

Η συμφωνία με τον ΟΤΕ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική επέκτασης της Deutsche Telekom στις διεθνείς αγορές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom επισήμανε επίσης ότι το 2007 πάνω από το 50% του τζίρου της εταιρείας προήλθε για πρώτη φορά από τις ξένες αγορές.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι πρώτες αντιδράσεις των μεγαλομετόχων ήταν θετικές.

Χθες, ο κ. Ομπερμαν είχε δηλώσει πως «με τη συνδρομή των εργαζομένων του, ο ΟΤΕ έχει χτίσει μια ισχυρή θέση στην εγχώρια ελληνική αγορά, καθώς και στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, θα είναι ένας σημαντικός εταίρος του ομίλου της Deutsche Telekom».

Επισήμανε ακόμη ότι «ο ΟΤΕ κατέχει ηγετική θέση στην κινητή τηλεφωνία, παρόλο που δεν δραστηριοποιείται μόνο στον κλάδο αυτό, με ισχυρή παρουσία μέσα από θυγατρικές εταιρείες στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην ΠΓΔΜ καθώς και στην Αλβανία».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Deutsche Telekom αναφέρεται στους βασικούς όρους της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, τους οποίους έκανε γνωστούς την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/15/1512221.htm , υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία τελεί ωστόσο υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, καθώς και την επικύρωση του ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Βάσει της τρέχουσας τιμής της μετοχής του ΟΤΕ, η συνολική αξία της συμμετοχής της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ με 25% συν 1 ψήφο ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Deutsche Telekom.

Ο γερμανικός κολοσσός εκτιμά ότι η συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα του ομίλου, αν ο ΟΤΕ ενοποιηθεί πλήρως το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 1,65%.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος κάνει εκτενή αναφορά στη συμφωνία, η οποία χαρακτηρίζεται «τέλεια» από το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".

«Φιλέτο» η Cosmote

«Οι διαπραγματεύσεις κινδύνευσαν να αποτύχουν κυρίως λόγω των απαιτήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για διευρυμένο δικαίωμα συναπόφασης και βέτο στο μάνατζμεντ του ΟΤΕ», γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, «σ΄ αυτό το σημείο τελικά η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε».

Η Frankfurter Rundschau χαρακτηρίζει επίσης ενδιαφέρουσες για την Deutsche Telekom τις συμμετοχές του ΟΤΕ σε μια σειρά βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η FYROM και η Αλβανία.

«Σαν “φιλέτο” ισχύει η επικερδής θυγατρική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Cosmote, την οποία η Deutsche Telekom μεσοπρόθεσμα θα βγάλει στην αγορά με τη διεθνώς γνωστή μάρκα της T-Mobile. Με τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ η D.T. θα ελέγχει τελικά την αγορά στη Ν.Α. Ευρώπη», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Proton Bank: Θετική η συμφωνία για τον ΟΤΕ

«Γενικά, η συμφωνία είναι θετική δεδομένου του γενναιόδωρου premium που υποδηλώνει τις προσδοκίες της Deutsche Telekom για τη δημιουργία αξίας από την περικοπή δαπανών, συνεργιών και καλύτερης χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του ΟΤΕ», αναφέρει σε σχόλιό της η Proton Bank.

«Ωστόσο, δεν αναμένουμε η τιμή της συναλλαγής να λειτουργήσει ως βάση αναφοράς, τουλάχιστον όχι πριν η αγορά πάρει μια ιδέα των προθέσεων της νέας διοίκησης και το κατά πόσο θα μπορούσαν αυτές να εφαρμοστούν».

Fitch: Δεν θα αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός της D.T.

Σύμφωνα με το Reuters, η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την Πέμπτη την αξιολόγηση "Α-" για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Deutsche Telekom και αφαίρεσε την εταιρεία από την κατηγορία Rating Watch Negative (RWN) μετά την ανακοίνωση των όρων εξαγοράς ποσοστού στον ΟΤΕ.

H Fitch επεσήμανε ότι η συναλλαγή δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση του καθαρού δανεισμού της Deutsche Telekom, καθώς η εξαγορά θα γίνει σε αρκετές φάσεις.


Κ. Χατζηδάκης: Στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης ο ΟΤΕ

Τη θέση πως ο ΟΤΕ ανεβαίνει στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης μετά τη συμφωνία με τη Deutsche Telekom εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης.

Εκτίμησε παράλληλα, μεταξύ άλλων, πως η συμφωνία θα αποβεί προς όφελος και των εργαζομένων, οι οποίοι, όπως ανέφερε, θα έχουν καλύτερες εργασιακές προοπτικές.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους σημείωσε πως το 66% του Οργανισμού είχε ήδη πουληθεί από το ΠΑΣΟΚ ενώ σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα δημοσιοποίησης της συμφωνίας και επικύρωσής της από τη Βουλή, απάντησε πως πρόκειται για τεχνικά ζητήματα, συμπληρώνοντας πως το κυβερνών κόμμα δεν έχει κανένα πολιτικό λόγο να καθυστερήσει.

Ρουσόπουλος: Δεν είναι άνευ όρων η συμφωνία

Με τη συμφωνία για τον ΟΤΕ αποδεικνύεται περίτρανα η εμπιστοσύνη ξένων θεσμικών επενδυτών στην οικονομία μας, αλλά και σε όσα έχουν διαμειφθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στη σημαντική προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση για να στηρίξει την ελληνική οικονομία, τόνισε σήμερα στο pressroom o κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/15/1512431.htm απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συμφωνία με τη Deutsche Telekom.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για συμφωνία επ' ωφελεία των πολιτών και του δημοσίου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες εξυγίανσης του Οργανισμού, δίχως την οποία -όπως σημείωσε- δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση «να έχουμε συμμετοχή μιας μεγάλης ξένης εταιρείας, η οποία ενισχύει τον Οργανισμό, την εθνική οικονομία και τον έλληνα πολίτη».

ΠΑΣΟΚ: Πλήθος ερωτημάτων

«Στο δημόσιο ταμείο μπαίνουν 442 εκατ. ευρώ, απεμπολούμε τον έλεγχο ενός οργανισμού που η συνολική του αξία είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ και η χρηματιστηριακή του αξία πάνω από 10 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που μπαίνουν στο δημόσιο ταμείο είναι μόλις το 2,2% της συνολικής αξίας και 4,4 της χρηματιστηριακής», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη στο ρ/σ Alpha 98,9 σχολιάζοντας τη συμφωνία για τον ΟΤΕ.

«Αυτά και μόνο τα νούμερα εγείρουν πλήθος ερωτημάτων. Πώς είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να απεμπολεί τον έλεγχο και τη διοίκηση ουσιαστικά σε μια άλλη επιχείρηση για ένα πινάκιο φακής;», πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

«Θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειες επιστροφής του ΟΤΕ στο Δημόσιο»

«Το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος μας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες προκειμένου το δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ, όταν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί ξανά στο τιμόνι της χώρας. Αυτή η θέση είχε εκφραστεί και από τον Γ. Παπανδρέου πριν τη δική μου συνέντευξη, από μένα και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άρα είναι μια θέση ολοκλήρου του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε η κ. Κατσέλη.

Τόνισε ακόμη ότι η επιστροφή του ΟΤΕ στο Δημόσιο είναι εφικτή, «διότι κάθε κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο έχει στα χέρια της μια σειρά από εργαλεία και όταν υπάρχει κάτι στην αγορά, το οποίο δεν συνάδει με το δημόσιο συμφέρον, να μπορεί να λάβει μέτρα για να το ανατρέψει. Το πώς θα γίνει αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από κάποιους παράγοντες».

ΣΥΡΙΖΑ: «Συμφωνία απόλυτης παράδοσης του ΟΤΕ στην D.T.»

«Η συμφωνία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία απόλυτης παράδοσης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Αυτή η συμφωνία ισοδυναμεί με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και με εθνικό οικονομικό ακρωτηριασμό», δήλωσε ο κ. Παν. Λαφαζάνης, βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση θέτει σταδιακά την χώρα υπό την οικονομική κατοχή των πολυεθνικών και κρίσιμους τομείς στην κηδεμονία τρίτων κρατών. Η Ελλάδα οδεύει να καταστεί μια ευρωπαϊκή έκδοση “μπανανιών” τύπου Καραϊβικής και σε λίγο θα μοιάζει με ορισμένες βαλκανικές χώρες “προτεκτοράτα”, που πωλούν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουν», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.