Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 16:31

GE: Σχέδια για πώληση/απόσχιση της μονάδας οικιακών συσκευών

Τα σχέδιά της για πώληση ή απόσχιση της μονάδας οικιακών συσκευών – την οποία διατηρεί για σχεδόν έναν αιώνα – γνωστοποίησε την Παρασκευή η General Electric.

Τα σχέδιά της για πώληση ή απόσχιση της μονάδας οικιακών συσκευών – την οποία διατηρεί για σχεδόν έναν αιώνα – γνωστοποίησε την Παρασκευή η General Electric.

Στο σχετικό ανακοινωθέν της, η αμερικανική εταιρεία επισημαίνει πως η κίνηση αυτή εντάσσεται στον προγραμματισμένο στόχο της να αποχωρήσει από τις δραστηριότητες εκείνες που αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς και είναι περισσότερο ασταθείς.

Η GE μελετά ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε απευθείας πώληση της μονάδας, στρατηγική συνεργασία με άλλη εταιρεία ή απόσχισή της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μονάδα οικιακών συσκευών – η οποία κατασκευάζει μεταξύ άλλων ψυγεία, φούρνους και κλιματιστικά – αντλεί τα περισσότερα έσοδά της από τις ΗΠΑ και, γι’ αυτό το λόγο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό «από την άνοδο και πτώση μιας και μοναδικής αγοράς».

Αναλυτές εκτιμούν πως οι πωλήσεις της μονάδας πιθανόν να υποχωρήσουν φέτος κατά 10% με 12%. Πέρυσι, διαμορφώθηκαν στα επτά δισ. δολάρια.

Τα σχέδια της εταιρείας είχε αποκαλύψει η Wall Street Journal σε χθεσινό της δημοσίευμα. Η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα προσκείμενα στην κατάσταση, υποστήριζε ότι η GE έχει ήδη προσλάβει την Goldman Sachs προκειμένου να εξετάσει τις επιλογές της, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η απόσχιση και η πώληση της μονάδας. Σύμφωνα πάντα με την WSJ, μια πώληση της μονάδας πιθανόν να αποφέρει στην εταιρεία έως και οκτώ δισ. δολάρια.