Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008 13:27

Πάνω από τα 132 δολάρια η τιμή του αργού

Ξεπέρασε και τα 132 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού ύστερα από τη σημαντική μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων την περασμένη εβδομάδα. Ο γ.γ. του ΟΠΕΚ εκτιμά πως το αδύναμο δολάριο είναι ένας από τους παράγοντες που θα διατηρήσει πιθανότατα τις τιμές του αργού σε υψηλά επίπεδα.

Πάνω από τα 132 δολάρια το βαρέλι αναρριχήθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, ωθούμενη από τις έντονες ανησυχίες τόσο για την παραγωγή σε μακροπρόθεσμο επίπεδο όσο και από τα τρέχοντα περιορισμένα αποθέματα καυσίμων.

Περαιτέρω ώθηση στις τιμές έδωσε η ανακοίνωση ότι τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 5,32 εκατομμύρια βαρέλια, στα 320,4 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

H τιμή του αμερικανικού αργού στις 19:55 (ώρα Ελλάδος) διαμορφωνόταν στα 132,50 δολ., έχοντας ενισχυθεί κατά 3,52 δολ., ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στο νέο ρεκόρ των 132,70 δολ. Και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κατέγραφε κέρδη της τάξης των 4,34 δολ., ανερχόμενο στα 132,18 δολ.

Το ράλι των τιμών πυροδοτήθηκε και από την εξασθένηση του δολαρίου, η οποία έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών στις αγορές εμπορευμάτων. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε νωρίτερα σε χαμηλά ενός μηνός έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων, με το ευρώ να καταγράφει από την πλευρά του κέρδη λόγω των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Αμπντουλάχ αλ-Μπάντρι εκτίμησε σήμερα, σε δηλώσεις του στο Reuters, πως το αδύναμο δολάριο είναι ένας από τους παράγοντες που θα διατηρήσει πιθανότατα τις τιμές του αργού σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι το καρτέλ έχει διατηρήσει αμετάβλητη την επίσημη παραγωγή του, ωστόσο η μεγαλύτερη παραγωγός – μέλος του, Σαουδική Αραβία, δήλωσε έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια από τον επόμενο μήνα.

Στο πετρελαϊκό ράλι έχει συμβάλει καθοριστικά και η υψηλή κατανάλωση ντίζελ, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό της Κίνας, ο οποίος αύξησε περαιτέρω τη ζήτηση της χώρας για καύσιμα.