Εκτεταμένες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν την Τετάρτη στη Wall Street ύστερα από την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου κοντά στα 134 δολάρια το βαρέλι. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι κλάδοι αερομεταφορών και αυτοκινητοβιομηχανιών . Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας τις πρόσφατες απώλειες καθώς οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα 134 δολάρια το βαρέλι σε ένα νέο ρεκόρ ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις εταιρικές κερδοφορίες.
Τα μηνύματα από τα πρακτικά της Fed για τέλος των επιτοκιακών μειώσεων ενέτειναν αρχικές πιέσεις στη Wall Street. Πληθωριστικές ανησυχίες και φόβοι για την κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, έπληξαν τα αμερικανικά blue chips ενώ στο επίκεντρο των απωλειών στην Ευρώπη βρέθηκε η Porsche, μετά τη σύστασή της Merrill Lynch για «πώληση» της μετοχής της. Σημαντικές ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στον τομέα αερομεταφορών με τις Ryanair Holdings και Air France-KLM να αναδεικνύονται σε αρνητικές πρωταγωνίστριες.
Αναλυτές δηλώνουν ότι τα επίπεδα τιμών του αργού είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς αυτή η εξέλιξη θα λειτουργήσει αρνητικά στις εταιρικές κερδοφορίες λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,10%, στις 6.198,10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 1,09% στις 7.040,83 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,54%, στις 5.027,55 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,9% στις 323,04 μονάδες, ενώ χτες είχε τερματίσει σε χαμηλό 2 μηνών.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο χρηματοοικονομικός κλάδος ηγήθηκε των ρευστοποιήσεων καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι τα λάθη που έγιναν στην αξιολόγηση των σύνθετων ομολόγων μπορεί να οδηγήσουν τις τράπεζες σε χαμηλότερες κερδοφορίες.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών μονοπωλεί χωρίς αμφιβολία το ράλι του αργού πάνω από τα 130 δολάρια στα 133,72 δολάρια το βαρέλι σε νέο ιστορικό υψηλό.
Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε η Moody's, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό διετίας κατά 12% μετά το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι λάθος ηλεκτρονικού υπολογιστή ήταν υπεύθυνο για την αξιολόγηση Aaa σε σύνθετα ομόλογα (CPDO - constant proportion debt obligations), η αξία των οποίων «βούλιαξε» στη συνέχεια.
Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,65% στις 13.926,30 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ