ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ελέγχους στο ουκρανικό ηλιέλαιο, αλλά όχι εμπάργκο, αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση αλλάζει τα δεδομένα για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να άρει τη μονομερή απαγόρευση των εισαγωγών ηλιελαίου. Προβληματισμό προκαλεί το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στο ελαιόλαδο.
ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ελέγχους στο ουκρανικό ηλιέλαιο, αλλά όχι εμπάργκο, αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση αλλάζει τα δεδομένα για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να άρει τη μονομερή απαγόρευση των εισαγωγών ηλιελαίου.
Από έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο παρέμβασης στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στο ελαιόλαδο και τα σπορέλαια (πλην ηλιελαίου) διακατέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, φοβούμενη κύμα ανατιμήσεων στον κλάδο, μετά το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», λίγες μόλις ημέρες πριν από το πρώτο σήμα της EFSA για το επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου προχώρησε σε ανατιμήσεις για τους κωδικούς του βασικού της προϊόντος, οι οποίες, σε μέσα επίπεδα, κινήθηκαν στο 8% με 9%.
Οι ίδιες πληγές προσθέτουν ότι, στα τέλη Απριλίου ή ενδεχομένως τις αρχές Μαΐου, μετά δηλαδή το σήμα της EFSA στις 23 Απριλίου και σίγουρα πριν από την 6η Μαΐου, οπότε ο ΕΦΕΤ εξέδωσε την πρώτη ανακοίνωση για τη ηλιέλαιο, δεύτερη μεγάλη βιομηχανία παραγωγής ελαιολάδου προχώρησε και αυτή σε ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, ανάλογου ύψους.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, έχοντας μέσω των υπηρεσιών του διαθέσιμα τα ανωτέρω στοιχεία -τα οποία σημειωτέον αμφισβήτησαν γνωστά στελέχη της αγοράς σε επικοινωνία που είχε μαζί τους η «Ν»- προβληματίζεται έντονα να παρέμβει με σκοπό τον καθορισμό τιμών για όλους τους τύπους ελαιολάδου, καθώς και σπορέλαιων, ώστε να προλάβει τυχόν νέες ανατιμήσεις, λόγω αύξησης της ζήτησης των προαναφερόμενων προϊόντων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο δεν προβληματίζεται μόνο για τη σκοπιμότητα της παρέμβασης αυτής καθεαυτής, αλλά και για τον τρόπο προσδιορισμού των τιμών ανά προϊόν.
Σημειώνεται ότι, σε ετήσια βάση, η κατανάλωση ελαιολάδου στα νοικοκυριά είναι περίπου 120.000 τόνοι, με τους 35.000 τόνους να περνούν από την τυποποίηση και τους υπόλοιπους να διατίθενται χύμα. Σε ό,τι αφορά τα σπορέλαια, ετησίως, καταναλώνονται 100.000 τόνοι, από τους οποίους οι περισσότεροι και ειδικότερα οι 60.000 τόνοι είναι ηλιέλαιο.
Υπό αυτή την έννοια, η νέα διατροφική κρίση θα στρέψει μια σημαντική μερίδια καταναλωτών προς άλλους τύπους σπορελαίων ή και προς το ελαιόλαδο, αυξάνοντας κάθετα τη ζήτηση και πολύ πιθανόν και τις τιμές.
Νομαρχία Πειραιά
Συνολικά 805 λίτρα ηλιελαίου εντόπισαν χθες τα κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ποσότητα η οποία και απεσύρθη.
Ο νομάρχης, Γιάννης Μίχας, ανέφερε: «Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσες ποσότητες μολυσμένου ηλιελαίου και προϊόντων, στα οποία περιέχεται, έχουν διαχυθεί στην αγορά. Γι' αυτό στη Νομαρχία Πειραιά εντατικοποιούμε τους ελέγχους μας, για να διασφαλίσουμε αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας, παρά τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό».
Ενημέρωση από τις βιομηχανίες
Αμεση ενημέρωση από όλες τις βιομηχανίες τροφίμων για τη συμμετοχή του ηλιέλαιου στο σύνολο των τυποποιημένων προϊόντων, ζήτησε ο ΕΦΕΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογα στοιχεία ζητήθηκαν με επιστολές που απεστάλησαν χθες ή προχθές προς τις βιομηχανίες, με την εντολή οι απαντήσεις να δοθούν το αργότερο σήμερα.
Στόχος του ΕΦΕΤ είναι να εντοπίσει όσα τυποποιημένα τρόφιμα εμπεριέχουν ηλιέλαιο άνω του 10% και στη συνέχεια να διερευνήσει αν είναι επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο άνω των 300 ppm, προκειμένου σε αύτη την περίπτωση να διατάξει την άμεση απόσυρσή τους από την αγορά.
Σημειώνεται ότι η έρευνα που διενεργεί ο ΕΦΕΤ αφορά εκατοντάδες τυποποιημένα τρόφιμα, πολλά από τα οποία είναι ευρείας κατανάλωσης.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ