Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008 13:44

Ε.E.: Αυστηρότεροι έλεγχοι αλλά όχι εμπάργκο στο ουκρανικό ηλιέλαιο

Τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων αλλά όχι την επιβολή εμπάργκο στο ηλιέλαιο ουκρανικής προέλευσης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου της. «Παγώνουν» οι τιμές σε όλους τους τύπους ελαίων. Νέα μέτρα για τη διαφάνεια στην αγορά.

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ αυστηρότερων ελέγχων αλλά όχι την επιβολή εμπάργκο στο ηλιέλαιο ουκρανικής προέλευσης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου της.

«Θα υπάρξουν πολύ αυστηρότεροι έλεγχοι στις εισαγωγές», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ε.Ε. .

Όπως σημειώνει σήμερα η «Ναυτεμπορική», η απόφαση αυτή αλλάζει τα δεδομένα και για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να άρει τη μονομερή απαγόρευση των εισαγωγών ηλιελαίου από την Ουκρανία.

Πρόκειται για μια σαφέστατη αλλαγή στάσης της Κομισιόν, η οποία μέχρι προχθές το μεσημέρι διέρρεε ότι την επομένη θα επιβληθεί εμπάργκο.

Στις Βρυξέλλες αποδίδουν την αλλαγή αυτή στις διαβεβαιώσεις που πήραν προχθές το βράδυ από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες δεσμεύθηκαν να κάνουν αυστηρούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στην ποιότητα κάθε παρτίδας ηλιελαίου που προορίζεται για χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τον τρόπο αυτό θα είναι βέβαιο, όπως τονίζουν, ότι το ηλιέλαιο που εξάγεται είναι «καθαρό».


«Παγώνουν» οι τιμές στα έλαια

Εν των μεταξύ, αγορανομική διάταξη, με την οποία «παγώνουν» οι τιμές στα έλαια, για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς η αγορά υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Δραγασάκη, σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας.

Μετά από παρέμβαση του α' αντιπροέδρου της Βουλής, ο οποίος τον ρώτησε «εάν αποσύρθηκαν όλα τα μολυσμένα ηλιέλαια από την αγορά και εάν οι εταιρείες απάντησαν για τα ποια προϊόντα τους εμπεριέχουν ηλιέλαιο», ο κ. Βλάχος απάντησε ότι «έχουν αποσυρθεί από προχθές». Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό έγινε από τη στιγμή που βρέθηκε ένα πρώτο δείγμα με μόλυσμα, εκτός του υποδειχθέντος, από την ΕΕ, φορτίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αντί να τρέχουμε εμείς να αποδείξουμε ποιο είναι μολυσμένο και να αποσυρθεί, είπαμε να αποδείξουν οι εισαγωγείς και οι εταιρείες ποιο είναι καθαρό για να κυκλοφορήσει».

Σε ό,τι αφορά τις αναλύσεις που γίνονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους, είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δεκάδες δείγματα προϊόντων, ωστόσο, «τα πρώτα δείγματα που έχουμε σε τρόφιμα είναι κάτω των ορίων».

Νέα μέτρα για τη διαφάνεια στην αγορά

Ο κ. Βλάχος είπε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα εξαγγείλει νέα μέτρα υπέρ της διαφάνειας στην αγορά, ενώ σημείωσε ότι, οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπήρχαν από την προηγούμενη δεκαετία (1994-2004) ουσιαστικά χάθηκαν.

«Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί σήμερα οργανωμένοι να βγουν προς τα έξω και να καταγράψουν όλα αυτά. Γίνονταν απλώς τιμοληψίες. Δεν γίνονταν έλεγχοι με την έννοια του προστίμου, των ποινών», σημείωσε ο κ. Βλάχος.

Απάντηση I.Δραγασάκη

Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει να πάρει μέτρα επειδή τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς, στην οποία άλλος εισάγει νοθευμένα σπορέλαια, άλλος καθορίζει αυθαίρετα τις τιμές και άλλος κλέβει στο χρηματιστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ