Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008 17:05

ΕΦΕΤ: Επιμολυσμένοι με ορυκτέλαιο 9.082 τόνοι ηλιελαίου

Συνολικά 18.020,762 τόνοι ακατέργαστο ηλιέλαιο εισήχθηκαν στη χώρα μας το 2008, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ σε νέα ανακοίνωσή του. Από την ποσότητα αυτή οι 8.938,448 τόνοι ήταν ελεύθεροι ορυκτελαίου, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα των 9.082,314 τόνων ήταν επιμολυσμένη με ορυκτέλαιο.

Συνολικά 18.020,762 τόνοι ακατέργαστο ηλιέλαιο εισήχθηκαν στη χώρα μας το 2008, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ σε νέα ανακοίνωσή του.

Από την ποσότητα αυτή, όπως προκύπτει από τον επίσημο έλεγχο, οι 8.938,448 τόνοι ήταν ελεύθεροι ορυκτελαίου, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα των 9.082,314 τόνων ήταν επιμολυσμένη με ορυκτέλαιο.

Το σύνολο της ποσότητας που έχει διακινηθεί στην αγορά ως ηλιέλαιο έχει ήδη αποσυρθεί. Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι σύμφωνα με την κείμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία η απόσυρση γίνεται με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Η αποτίμηση των ποσοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για προϊόντα, συνεχίζεται τόσο από τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τις εταιρείες, όσο και από τους καθημερινούς ελέγχους του ΕΦΕΤ σε αυτές.

Εξειδικεύοντας στους εργαστηριακούς ελέγχους που έχουν διεξαχθεί σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, έχουν ληφθεί τα πρώτα 33 εργαστηριακά αποτελέσματα, τα οποία συνοπτικά έχουν ως εξής :

Από τα τρία δείγματα που αφορούν σε προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε ηλιέλαιο, στα δύο δεν ανιχνεύθηκε ορυκτέλαιο, ενώ στο τρίτο τα επίπεδα ορυκτελαίου είναι πολύ κάτω από το προτεινόμενο όριο από την ΕΕ (300ppm). Περαιτέρω λήψη δειγμάτων και εργαστηριακοί έλεγχοι σε ένα ευρύ πεδίο προϊόντων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από τα υπόλοιπα 30 δείγματα που αφορούν σε ηλιέλαιο (ακατέργαστο και επεξεργασμένο), στα επτά δεν έχει ανιχνευθεί ορυκτέλαιο, ενώ τα υπόλοιπα 23 ήταν επιμολυσμένα.

Το επίπεδο της επιμόλυνσης κυμαίνεται από 80ppm εως 538ppm (αφορά ακατέργαστο ηλιέλαιο).

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των ποσοτήτων που έχουν βρεθεί επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο, ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο, είναι ήδη δεσμευμένο στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων.