Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008 17:53

Κομισιόν: Αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή ηλιελαίου από την Ουκρανία

Αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης στην ΕΕ θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει απόφασης που υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης στην ΕΕ θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει απόφασης που υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, το ηλιέλαιο με προέλευση ή που έχει αποσταλεί από την Ουκρανία θα μπορεί να εισαχθεί στην ΕΕ μόνο αν συνοδεύεται από έγκυρο πιστοποιητικό και από τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα για την παρουσία ορυκτελαίου. Προκειμένου να κριθεί έγκυρο ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης που πρόκειται να δημιουργήσουν οι αρχές της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η Επιτροπή θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη για την πρόνοια αυτού του συστήματος το οποίο θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Μόνιμης Επιτροπής Διατροφικής Αλυσίδας και Υγείας των Ζώων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για την ανάλυση δειγμάτων κάθε παρτίδας ηλιελαίου που προορίζεται για εξαγωγή από την Ουκρανία ώστε να διασφαλίζεται ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Τα κράτη-μέλη θα ενημερώνουν την Επιτροπή για οποιαδήποτε αρνητικά αποτελέσματα προκύψουν από τους ελέγχους μέσα από το Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης, ενώ τα θετικά αποτελέσματα θα κοινοποιούνται στην Κομισιόν κάθε τρεις μήνες.

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι από τη στιγμή που τα κρούσματα επιμόλυνσης έγιναν γνωστά και κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης στις 23 Απριλίου, ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα με σύσταση προς τα κράτη-μέλη να αποσύρουν από την αγορά όλα τα μολυσμένα προϊόντα.

Στις 16 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στα κράτη-μέλη να μην κάνουν εισαγωγές ηλιελαίου από την Ουκρανία αναμένοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις από τις ουκρανικές αρχές.

Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η σημερινή απόφαση ελήφθη μετά τις εγγυήσεις που δόθηκαν στη συνέχεια από την Ουκρανία ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εισαγωγές θα γίνονται σύμφωνα με τους απαραίτητους κανόνες προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ