Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 24.05.2008 η δράση «Δες την Ψηφιακά», η οποία υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή.
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 24.05.2008 η δράση «Δες την Ψηφιακά», η οποία υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή.
Η δράση απευθύνθηκε στο 20% των επιτυχόντων με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε τμήμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή συνολικά σε 14.700 πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2007.
Κάθε δικαιούχος φοιτητής είχε το δικαίωμα απόκτησης φορητού υπολογιστή της επιλογής του, με επιχορήγηση από την κυβέρνηση του 80% της αξίας του και με μέγιστη επιδότηση τα 500 ευρώ.
Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ φορέας υλοποίησης ήταν το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ). Χρηματοδοτήθηκε με πόρους του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η ανταπόκριση των σπουδαστών και φοιτητών υπήρξε για δεύτερη χρονιά εξαιρετικά υψηλή, καθώς 12.508 νέοι φοιτητές συμμετείχαν στη δράση (ποσοστό 85% επί του συνόλου των δικαιούχων). Οι πρωτοετείς φοιτητές έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις σπουδές τους, αποκτώντας φορητούς υπολογιστές υψηλών προδιαγραφών με μέση τιμή αγοράς τα 930 ευρώ. Ο φθηνότερος φορητός υπολογιστής που αγοράστηκε από τους φοιτητές είχε κόστος 324 ευρώ και ο ακριβότερος 2.750 ευρώ.
Στους παραπάνω, προστέθηκαν επιπλέον 1.004 σπουδαστές που ανήκουν στην κατηγορία των «πασχόντων από σοβαρές ασθένειες» και οι οποίοι εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ποσοστό 3% των εισακτέων σε κάθε τμήμα ή σχολή. Στη φετινή υλοποίηση της δράσης «Δες την Ψηφιακά» υπήρχε επιπλέον πρόβλεψη για την συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών, με αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης που έφθανε τα 1.000 ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους σε ειδικό εξοπλισμό χειρισμού των υπολογιστών.