Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Μαΐου 2008 17:31

Σπηλιωτόπουλος: Στυλοβάτες οι φορείς των τουριστικών πρακτορείων

Οι φορείς των τουριστικών πρακτορείων, μαζί με τα ξενοδοχεία, είναι οι κύριοι στυλοβάτες της ελληνικής τουριστικής ανάπτυξης, σημείωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Aρης Σπηλιωτόπουλος.

Συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΗΑΤΤΑ, είχε σήμερα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ¶ρης Σπηλιωτόπουλος, κατά την οποία εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, καθώς και ευρύτερα θέματα του ελληνικού τουρισμού.

Μεταξύ αυτών, ήταν η βέλτιστη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, ειδικότερα, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του θαλάσσιου τουρισμού στο πλαίσιο της στοχευμένης ανάπτυξης της κρουαζιέρας, καθώς και οι προοπτικές ανοίγματος σε νέες αναδυόμενες αγορές.

Επιπρόσθετα, τέθηκαν ζητήματα συναρμοδιοτήτων του τουρισμού, επισημάνθηκε η ανάγκη στροφής του ελληνικού τουρισμού προς την ποιότητα, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση, ενώ συζητήθηκαν οι διαγραφόμενες προοπτικές για τη φετινή τουριστική σεζόν στο πλαίσιο των διεθνών οικονομικών συγκυριών.

Οι φορείς των τουριστικών πρακτορείων, μαζί με τα ξενοδοχεία, είναι οι κύριοι στυλοβάτες της ελληνικής τουριστικής ανάπτυξης, σημείωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε:

«Ετσι λοιπόν, ξεκινήσαμε με τον HATTA μια διαρκή, αμφίδρομη και ισότιμη σχέση, όχι μόνο ανταλλαγής απόψεων, αλλά και ουσιαστικής συνεργασίας, με στόχο να είμαστε άρτια προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε την καινούργια σεζόν αλλά και να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο τις δυσκολίες που ενδεχομένως να έχουμε, αλλά κυρίως τις προκλήσεις της εποχής που έρχεται».

Πρωτοβουλία για συγκράτηση των τιμών στα περυσινά επίπεδα

Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί το κόστος των διακοπών εξαιτίας της επιδεινούμενης ακρίβειας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Η κυβέρνηση -τόνισε- είναι αποφασισμένη να δράσει συλλογικά για να φέρει αποτελέσματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να επανέλθουμε σε πολιτικές όπως η διατίμηση.

«Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε μία, όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη, πολιτική συγκράτησης των τιμών», επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμούς και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία και τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού για την συγκράτηση των τιμών τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα».