Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008 10:26

ΟΤΕ: Στα 141,1 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο

Στα 141,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, έναντι 140,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα € 1.537,5 εκατ., αυξημένος κατά 1,9%.

Στα 141,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, κυμαινόμενα στα ίδια περίπου επίπεδα με τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρήσης, τα οποία είχαν διαμορφωθεί στα 140,9 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΟΤΕ, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επηρεάστηκαν από τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω δανεισμού στον οποίο προχώρησε ο Όμιλος με σκοπό τη χρηματοδότηση της εξαγοράς των μειοψηφιών της Cosmote.

Εξαιρουμένων των επιδράσεων των προγραμμάτων πρόωρης αποχώρησης, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας για το πρώτο τρίμηνο 2008, ανέρχονται σε € 172,4 εκατ. έναντι € 157,7 της αντίστοιχης περιόδου του 2007, σημειώνοντας αύξηση 9,3%.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα € 1.537,5 εκατ., αυξημένος κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 13,2% των εσόδων από την κινητή τηλεφωνία, στην αύξηση κατά 11,5% των εσόδων από τη διεθνή τηλεφωνία, η οποία αντιστάθμισε ανάλογη μείωση στα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία εσωτερικού,στην αύξηση κατά 24,1% στα έσοδα από τις μισθώσεις κυκλωμάτων / data, στα αυξημένα έσοδα από παροχή υπηρεσιών και στη μείωση των εσόδων από τηλεφωνικούς καταλόγους, λόγω της πώλησης της θυγατρικής εταιρείας Infote τον Δεκέμβριο του 2007.

Δηλώσεις Π. Βουρλούμη

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ Α’ τριμήνου 2008, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε τα εξής: «Το 2008 ξεκίνησε σε στέρεες βάσεις, με όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου να παρουσιάζουν ισχυρά λειτουργικά περιθώρια κέρδους, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, τις αντιξοότητες στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό είναι αποτέλεσμα της αυστηρής πειθαρχίας στον τομέα των εξόδων, τόσο στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες όσο και στις ώριμες δραστηριότητές μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, είναι πλέον εμφανή τα οφέλη των πρόσφατων προγραμμάτων πρόωρης αποχώρησης και των προσπαθειών για συγκράτηση του κόστους, ενώ συνεχίζουμε την προώθηση νέων υπηρεσιών.

»Στην κινητή τηλεφωνία, κερδίζουμε μερίδιο αγοράς σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, διατηρώντας υπό έλεγχο το κόστος απόκτησης νέων πελατών, λόγω και της καλύτερης αξιοποίησης του δικτύου διανομής μας. Οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε ώστε να μετατρέψουμε τον ΟΤΕ σε έναν ακόμα πιο αποτελεσματικό Όμιλο έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και να εδραιώσουμε τη στενότερη αυτή συνεργασία μας καθ’ όλο το 2008, ώστε να ενισχύσουμε τη θέση μας και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Πιστεύουμε ότι η παρουσία της Deutsche Telekom ως στρατηγικού εταίρου θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία και θα δημιουργήσει συνέργιες προς όφελος όλων των μετόχων».

ΟΤΕ Α.Ε.

Ο Κύκλος Εργασιών της ΟΤΕ Α.Ε. κατά το Α’ τρίμηνο του 2008 ανήλθε στα € 633,3 εκατ. σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 κατά 4,2%.

Η μείωση αυτή, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οφείλεται στη μείωση των εσόδων τηλεφωνίας εσωτερικού κατά 9,1% (μηνιαία πάγια τέλη, έσοδα από κλήσεις σταθερό προς σταθερό και σταθερό προς κινητό), η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των εσόδων διεθνούς τηλεφωνίας, των εσόδων από πωλήσεις ADSL και των εσόδων από παροχή υπηρεσιών, στην απόσχιση του κλάδου των διεθνών υποδομών στην OTE Globe και στη μείωση των εσόδων από προπληρωμένες κάρτες.

Τα καθαρά κέρδη του Α’ τριμήνου 2008 ανήλθαν σε € 27,0 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 46,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που έφθαναν τα € 50,3 εκατ.

Τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν από τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, λόγω δανεισμού που συνήψε η ΟΤΕ Α.Ε. μέσω της OTE PLC για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας στην COSMOTE.