Οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της προσεχούς 10ετίας, ακόμα και αν υποχωρήσουν από τα ρεκόρ στα οποία βρίσκονται σήμερα, εκτιμούν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η επισιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (FAO) σε έκθεσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της προσεχούς 10ετίας, ακόμα και αν υποχωρήσουν από τα ρεκόρ στα οποία βρίσκονται σήμερα, εκτιμούν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η επισιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (FAO) σε έκθεσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Οι διεθνείς οργανισμοί προτείνουν την ευρύτερη ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών καθώς και την επανεξέταση των προγραμμάτων για τα βιοκαύσιμα, τα οποία – όπως τονίζουν – χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες σπόρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τροφίμων.
Στην έκθεση, η οποία δημοσιεύεται μία μόλις εβδομάδα πριν ξεκινήσει το παγκόσμιο συνέδριο τροφίμων στη Ρώμη, αναφέρεται ότι οι τιμές των τροφίμων είναι πιθανό να υποχωρήσουν από τα τρέχοντα ρεκόρ, ωστόσο θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα στα επόμενα 10 χρόνια.
Όπως επισημαίνουν ΟΟΣΑ και FAO, οι τιμές του βοδινού και του χοιρινού θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα γύρω στο 20% υψηλότερα απ’ ό,τι ήταν την τελευταία 10ετία, ενώ οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και του αποβουτηρωμένου γάλακτος θα διατηρηθούν 40% με 60% υψηλότερα.