Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008 15:16

ΥΕΝ: Πρόστιμο 295.000€ για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης

Πρόστιμο συνολικού ύψους 295.000€ επεβλήθη στους υπευθύνους του LPG Carrier πλοίου «Interceptor» για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια πετρέλευσης του πλοίου, σημαίας Παναμά, την 09/05/2008 στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, υπήρξε υπερχείλιση της δεξαμενής του, με αποτέλεσμα τη διαρροή ποσότητας καυσίμων στο κατάστρωμα του εν λόγω πλοίου και στη συνέχεια στη θάλασσα.

Το πλοίο απέπλευσε από το λιμένα Πειραιά για τον προορισμό του, χωρίς να αναφέρει το περιστατικό στην αρμόδια Λιμενική Αρχή και την 10/05/2008 διαπιστώθηκε ρύπανση από διάσπαρτα βαριά πετρελαιοειδή (FUEL OIL) στις νότιες ακτές της θαλάσσιας περιοχής «Κολόνες» και «Σατερλί» Σαλαμίνας. Με μέριμνα της οικίας Λιμενικής Αρχής και ιδιωτικής εταιρείας, η ρύπανση αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, ύστερα από συνεχείς εργασίες απορρύπανσης με τη χρήση απορροφητικών υλικών.

Μετά από άμεσες ενέργειες και ενδελεχή έλεγχο της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΥΕΝΑΝΠ, το υπαίτιο πλοίο εντοπίστηκε στο λιμένα της Ελευσίνας όπου η οικεία Λιμενική Αρχή του απαγόρευσε τον απόπλου.

Ύστερα από το σχηματισμό της διοικητικής δικογραφίας επιβλήθηκε στους κατά νόμο υπαιτίους χρηματικό πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ, ενώ για την κάλυψη των δαπανών υπηρεσιών ΥΕΝΑΝΠ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προκληθείσα ρύπανσης, επεβλήθη χρηματικό πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ.