Σε εφαρμογή τίθενται άλλα επτά μέτρα κατά της ακρίβειας τα οποία περιλαμβάνονται στα 41 μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αναλυτικά τα μέτρα. Απάντηση στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης.
ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ τίθενται άλλα επτά μέτρα κατά της ακρίβειας τα οποία περιλαμβάνονται στα 41 μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, είναι η υποχρεωτική γνωστοποίηση στο υπουργείο των συμφωνιών μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου, η αναγραφή τιμών σε όλα τα προϊόντα και όχι μόνο στο ράφι, η καθιέρωση δίγραμμης επιταγής στη συναλλαγή παραγωγών και χονδρεμπόρων λαχανικών και κρεάτων και η αναγραφή των τιμών σε διπλότυπα για τη διακίνηση νωπών φρούτων και λαχανικών. Αναλυτικά, ο κ. Φώλιας ανέφερε τα εξής μέτρα:
Προϊόντα εν ανεπαρκεία
Πολύ συχνά καταγράφεται το φαινόμενο να επικαλούνται οι έμποροι αγροτικών προϊόντων ανεπάρκεια προϊόντων λόγω διαφόρων αιτιών (π.χ. καιρικές συνθήκες) με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές των αγαθών αυτών. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διευκολύνεται η εισαγωγή από τρίτες χώρες αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται προσωρινά σε ανεπάρκεια. Έτσι επιτυγχάνεται εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς-ζήτησης και μείωση των τιμών Συνεργασία με ΥΠΑΑΤ και παροχή των σχετικών οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες Μετά από συνεργασία στελεχών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμήθηκε ότι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης μπορεί να ακολουθείται η εξής πρακτική: η Γενική Γραμματεία Εμπορίου θα ενημερώνει επισήμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για φαινόμενα ανεπάρκειας αγροτικών προϊόντων που καταγράφονται στην αγορά. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αξιοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του και το Μητρώο Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων που αναπτύσσει, θα ελέγχει την ποσότητα των παραγομένων αγροτικών προϊόντων και θα διαπιστώνει κατά πόσο η ανεπάρκεια αυτή είναι πραγματική ή όχι. Σε περίπτωση που όντως διαπιστώνεται πρόβλημα επάρκειας αγροτικών αγαθών, θα υποδεικνύει, με σχετική εγκύκλιο του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του, την επίσπευση των διαδικασιών (π.χ. φυτο-υγειονομικός έλεγχος) που λαμβάνουν χώρα κατά την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να αποκαθίσταται η προσφορά προϊόντων στην αγορά και να ελέγχεται έτσι η διακύμανση των τιμών.
Διασταύρωση στοιχείων εισαγωγών από τρίτες χώρες
Με τον τρόπο αυτό ελέγχουμε πιθανές ελληνοποιήσεις προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες. Η καταπολέμηση των «ελληνοποιήσεων» συμβάλλει όχι μόνο στην υποστήριξη των πραγματικών ελληνικών προϊόντων αλλά παράλληλα επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της τιμολόγησης των «ελληνοποιημένων» προϊόντων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η απόδοση του χαρακτηρισμού «ελληνικό προϊόν» συνοδεύεται και από αυξημένη τιμή πώλησης, τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και σε επίπεδο λιανικής πώλησης. Συνεργασία με το ΥΠΟΙΟ για παροχή οδηγιών προς τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές. Το ΥΠΟΙΟ με οδηγίες προς τις τελωνειακές αρχές καθιερώνει την αποστολή στη ΓΓΕ των συνοδευτικών παραστατικών των προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες ώστε να είναι δυνατή, ανά πάσα στιγμή, η διευκρίνιση εάν ένα προϊόν είναι εισαγόμενο ή ελληνικό, ώστε να είναι πιο εύκολη η εξακρίβωση της κοστολόγησης του.
Καθιέρωση δίγραμμης επιταγής σε συναλλαγή παραγωγού χονδρεμπόρου οπωροκηπευτικών και κρεάτων
Συνεργασία με το ΥΠΟΙΟ για την εφαρμογή του μέτρου της καθιέρωσης της δίγραμμης επιταγής για εμπορική συναλλαγή άνω των 1000 ευρώ μεταξύ παραγωγών και εμπόρων για οπωροκηπευτικά και κρέατα. Στο τιμολόγιο θα υπάρχει αναγραφή του σχετικού αριθμού της επιταγής στη οποία αφορά η συναλλαγή. Στόχος είναι ο έλεγχος για πλασματικές τιμές πώλησης αγαθών και η συνακόλουθη αύξηση κόστους και τιμών. Συνεργασία με ΥΠΟΙΟ-Τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων Κατατίθεται σχετική τροπολογία με την οποία ρυθμίζεται το θέμα. Επίσης με την ίδια τροπολογία καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή τιμής πώλησης στο δελτίο αποστολής των αγροτών κατά την μετακίνηση προς πώληση αγροτικών προϊόντων.
Έλεγχος φθορών αγροτικών προϊόντων - Δήλωση προϊόντων προς ζωοτροφή
Συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή του άμεσου ελέγχου φθορών σε αγροτικά προϊόντα σε πραγματικό χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις ελέγχων αγροτών από ελεγκτικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι μέρος των ποσοτήτων που μεταφέρουν προορίζονται, λόγω ακαταλληλότητας πώλησης, για ζωοτροφή. Εφεξής τα αγροτικά προϊόντα ανεξαρτήτως τιμής που προορίζονται για ζωοτροφή λόγω αλλοιώσεων, δηλώνονται πριν από την μετακίνησή τους στην αρμόδια Δ/νση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Συνεργασία με ΥΠΑΑΤ και έκδοση σχετικών εγκυκλίων-οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες Κατά τη συνεργασία στελεχών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαπιστώθηκε ότι πλέον, μέσω του Μητρώου Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, είναι η καταγραφή του συνόλου της αγροτικής παραγωγής, ανά πάσα στιγμή. Θα δημιουργηθούν μικτά κλιμάκια ελέγχου, από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους διασταύρωσης και να καταγράφουν εγκαίρως (πριν την μετακίνηση τους) την ποσότητα των προϊόντων που προορίζονται για ζωοτροφή. Mε τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι ελεγκτικές αρχές να γνωρίζουν την ποσότητα που πραγματικά διατίθεται προς χονδρική ή λιανική πώληση από τους παραγωγούς.
Υποχρεωτική επικόλληση τιμής σε κάθε προϊόν
Σε κάθε συσκευασμένο προϊόν θα επικολλάται ετικέτα στην οποία θα αναγράφεται η τιμή πώλησης του προιόντος ώστε ο καταναλωτής να τη συγκρίνει με αυτή στο ταμείο Με εγκύκλιο προς κάθε εμπλεκόμενο (ελεγκτικές αρχές, εμπορικούς συλλόγους, ενώσεις επιχειρηματιών, επιμελητήρια κλπ.) Η σχετική εγκύκλιος υπογράφηκε από τον υφυπουργό κ. Γ. Βλάχο στις 28.5.2008 και εστάλη στους αποδέκτες. Με την εγκύκλιο αναδεικνύονται οι διατάξεις του άρθρου 69 της Α.Δ. 14/1989 όπου προβλέπονται οι λεπτομέρειες για τις πινακίδες των τιμών ανά προϊον (πότε επικολλάται, πότε είναι στο ράφι, κλπ). Τυχόν παραβίαση της διάταξης θα επισύρει αυστηρές κυρώσεις κατά τον Αγορανομικό Κώδικα.
Αναγραφή μοναδιαίας τιμής
Θα αναγράφεται με εμφανή και ευκρινή τρόπο η τιμή μονάδας μέτρησης σε υποσυσκευασμένα προϊόντα ( κιλό, λίτρο) και όπου απαιτείται. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται από τα τρικ της συσκευασίας ο καταναλωτής Με εγκύκλιο προς κάθε εμπλεκόμενο (ελεγκτικές αρχές, εμπορικούς συλλόγους, ενώσεις επιχειρηματιών, επιμελητήρια κλπ.) Η σχετική εγκύκλιος υπογράφηκε από τον υφυπουργό κ. Γ. Βλάχο στις 28.5.2008 και εστάλη στους αποδέκτες. Με την εγκύκλιο αναδεικνύονται οι διατάξεις του άρθρου 69 της Α.Δ. 14/1989 όπου προβλέπεται ρητά σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων η υποχρέωση αναγραφής τιμής μονάδας μέτρησης. Τυχόν παραβίαση της διάταξης θα επισύρει αυστηρές κυρώσεις κατά τον Αγορανομικό Κώδικα.
Αναγραφή επί τιμολογίου της εκπτώσεως προϊόντος
Οποιαδήποτε έκπτωση θα αναγράφεται επί του τιμολογίου. Σκοπός είναι να επωφεληθεί ο καταναλωτής από την έκπτωση καθώς και για διαφάνεια. Δεδομένου του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχει η ρύθμιση αυτή για το ΥΠΑΝ, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να επωφελείται όλων των εκπτώσεων που κάνει η βιομηχανία στις μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, εκτιμήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει σχετική αγορανομική διάταξη. Κατόπιν συνεργασίας με το ΥΠΟΙΟ εκδόθηκε από τον Υφυπουργό Γ. Βλάχο η Αγορανομική Διάταξη 7/2008 με την οποία θεσμοθετείται το μέτρο αυτό.
Αιχμηρή απάντηση στον Αρη Σπηλιωτόπουλο
Αιχμηρή ήταν η απάντηση του υπουργού στο υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Αρη Σπηλιωτόπουλο, που υποστήριξε ότι «η μάχη έναντια στην ακρίβεια δεν μπορεί να κερδηθεί ούτε με ετσιθελικές διατάξεις, ούτε με φετφάδες, ούτε με αποσπασματικά μέτρα»: «Εμείς είμαστε υπουργοί πρώτης γραμμής και μάχης και δεν ανήκουμε σε αυτούς που απλώς σχολιάζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φώλιας.
Ευ. Αντώναρος: Τα μέτρα αποδίδουν σιγά - σιγά
Τα μέτρα συνδυάζονται και σιγά-σιγά αποδίδουν καρπούς, τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. Όπως σημείωσε στις 22 Μαΐου και ενώ είχαν τεθεί σε εφαρμογή 18 μέτρα κατά της ακρίβειας, ανακοινώθηκε η εφαρμογή δύο επιπλέον μέτρων από τα 41.
«Πολλά από αυτά τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στις 21 Φεβρουαρίου ήταν άμεσης εφαρμογής, άλλα χρειάζονται ειδική προετοιμασία, νομοθετική, άλλα απασχόληση επιπλέον προσωπικού. Όλα αυτά συνδυάζονται και σιγά-σιγά αποδίδουν καρπούς», υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος.