Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2008 15:54

Αγορανομική διάταξη για τις αλλαγές στις τιμές των προϊόντων

Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης για όσες επιχειρήσεις παραλείψουν να ενημερώσουν το υπουργείο για τις αλλαγές στις τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους καθώς και για όσες εφαρμόσουν τις οποιεσδήποτε αλλαγές πριν εκπνεύσει το δεκαήμερο που προβλέπει ο νόμος.

Την επιβολή προστίμων προβλέπει αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης για όσες επιχειρήσεις παραλείψουν να ενημερώσουν το υπουργείο για τις αλλαγές στις τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους καθώς και για όσες εφαρμόσουν τις οποιεσδήποτε αλλαγές πριν εκπνεύσει το δεκαήμερο που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Βλάχου, τα πρόστιμα θα είναι 30.000 ευρώ, όμως το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε κωδικό προϊόντος ή υπηρεσίας, του οποίου τα κοστολογικά στοιχεία ή τις τιμές αρνήθηκε ή αμέλησε να γνωστοποιήσει στην αρμόδια υπηρεσία η επιχείρηση.

Η απόφαση αφορά βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεταιριστικά εργοστάσια παραγωγών και εισαγωγικές επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης, καθώς και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

- Χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ, σε περίπτωση εφαρμογής των τιμών πώλησης των προϊόντων τους ή των εμπορευμάτων τους ή των υπηρεσιών τους που προαναγγέλθηκαν με τους τιμοκαταλόγους που υπέβαλαν στο υπουργείο, πριν από την εκπνοή της χρονικής περιόδου των 10 ημερών.

- Χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής των τιμοκαταλόγων τους. Εάν μετά από έγγραφο της υπηρεσίας δεν υποβληθούν οι τιμοκατάλογοι, τότε επιβάλλεται και πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος ή εμπορεύματος ή υπηρεσίας, κατά περίπτωση, που εμπεριέχεται στους εφαρμοσθέντες τιμοκαταλόγους.

- Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος ή εμπορεύματος ή υπηρεσίας, κατά περίπτωση, όταν δεν υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, τα προβλεπόμενα αναλυτικά κοστολόγια που υποχρεούνται να καταρτίζουν, μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται σε έγγραφο των υπηρεσιών αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ