Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2008 17:40

Χ.Α.: Αλμα 2,07% με πρωταγωνιστή τον κλάδο των τραπεζών

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο κατά 2,07% σημείωσε στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α. τερματίζοντας στις 4.176,51 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε κατά 2,72%. Θεαματική άνοδος για την Εθνική Τράπεζα. Εκτινάχθηκε ο τζίρος.

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο κατά 2,07% σημείωσε στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α. τερματίζοντας στις 4.176,51 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο της ημέρας. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε κατά 2,72%.

κατά το μήνα Μαϊο υποχώρησε σε ποσοστό 0,89%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 19,35%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 748,81 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 34 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων http://beta.naftemporiki.gr/markets/blocktrades.asp .

Η άνοδος αυτή αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό σε αναδιαρθρώσεις θέσεων, λόγω των αλλαγών στους δείκτες της MSCI, οι οποίες ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Βάσει αυτών των αλλαγών, έχουν αποφασιστεί οι διαγραφές των εταιριών Βιοχάλκο, Folli-Follie, ΕΧΑΕ, Ελληνική Τεχνοδομική και Motor Oil, προστίθεται στον δείκτη MSCI Standard Greece Index η MIG, ενώ από τον MSCI Greece Small Cap Index διεγράφησαν Μαΐλλης και Τεχνική Ολυμπιακή και προστέθηκαν Αττικής, Υγεία, Sprider, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Βιοχάλκο.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 160 ενισχύθηκαν, 80 κατέγραψαν απώλειες και 51 παρέμειναν σταθερές.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε θεαματική άνοδο κατά 7,35%. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Τράπεζας Κύπρου και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σημείωσαν άνοδο πάνω από 2%.

Οι τίτλοι της MIG και της MPB σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο κατά 10,03% και 5,36% αντιστοίχως.

«Η άνοδος της Εθνικής και της MIG οφείλεται σε αλλαγές του δείκτη MSCI Greece, που θα ισχύσουν από την Δευτέρα. Όσα funds παρακολουθούν τον δείκτη αυτό, έκαναν τις όποιες διορθωτικές συναλλαγές σήμερα», δήλωσε στο Reuters ο κ. Νίκος Γαλούσης, επικεφαλής ανάλυσης στην Κάππα Χρηματιστηριακή.

«Ο γενικός δείκτης ίσως κινηθεί θετικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς η εικόνα από τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των δεικτοβαρών τραπεζών ήταν σε γενικές γραμμές θετική».

Από το χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν επίσης τα ΕΛΠΕ, η Coca-Cola 3E, η Intralot και η Mυτιληναίος.