Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2008 17:21

To διεθνές πληθωριστικό σοκ στο επίκεντρο του Eurogroup

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εurogroup βρέθηκε η κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως. Η αντιμετώπιση του φαινομένου θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων – μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης και όχι μέτρα τα οποία επηρεάζουν τις τιμές.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εurogroup βρέθηκε η κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως.

«Το διεθνές πληθωριστικό σοκ, που οφείλεται στην τιμή του πετρελαίου και στις τιμές των τροφίμων και των πρώτων υλών, έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης και όλες τις οικονομίες του κόσμου. Ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που μας απασχόλησαν στη συζήτηση που κάναμε σήμερα στο Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Όπως διευκρίνισε, «η επίπτωση δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες, καθώς υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο πληθωρισμός έχει ανέβει πιο πολύ από ό,τι σε άλλες, διότι έχουν διαφορετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Αλλά, σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε ο υπουργός, «συμφωνήσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί αυτού του είδους η επίπτωση είναι μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά την πολιτική μας:

«Πρώτον, η προσέγγιση αυτή δεν θα πρέπει να έχει να κάνει με τη φορολογία των καυσίμων ή με τις τιμές, αλλά με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων – μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης και όχι μέτρα τα οποία επηρεάζουν τις τιμές.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε στους τομείς που δεν λειτουργεί πλήρως ο ανταγωνισμός να μπορέσουμε να έχουμε θετικές επιπτώσεις από μειώσεις τιμών.

Το τρίτο είναι ότι θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχει μια συντονισμένη πολιτική στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους άλλους εταίρους μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τις εξελίξεις αυτές και να μην παγιωθούν αυτές οι υψηλές τιμές και αυτός ο υψηλός διεθνής πληθωρισμός».