ΟI ΑΝΤΡΕΣ εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία στη χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται στη χρήση των νέων τεχνολογιών στις αγροτικές και αστικές περιοχές.
ΟI ΑΝΤΡΕΣ εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία στη χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται στη χρήση των νέων τεχνολογιών στις αγροτικές και αστικές περιοχές.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας που παρουσίασε χθες, στην οποία αναφέρεται ότι για το 2007, όπως και ένα χρόνο νωρίτερα οι άντρες εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά χρήσης υπολογιστή (45,1%) και διαδικτύου (36%) από τα αντίστοιχα των γυναικών (32,8% και 24%).
Συγκρίνοντας τη θέση των Ελληνίδων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη χρήση του διαδικτύου, το ποσοστό τους εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλότερο επίπεδο (24% έναντι 57% στην Ευρώπη). Ωστόσο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής (CAGR) της χρήσης του διαδικτύου από τις Ελληνίδες για την τριετία 2005-2007, υπολογίζεται σε 20%, έναντι 6% στην Ε.Ε.-27.
Πολύ υψηλό είναι το επίπεδο χρήσης των νέων τεχνολογιών στις νεαρές ηλικίες, καθώς οι ηλικίες 16-24 προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χρήσης, ενώ υστερούν σημαντικά οι ηλικίες άνω των 35ετών.
Λόγοι χρήσης
Ψυχαγωγία και επικοινωνία αποτελούν τους κύριους λόγους χρήσης του διαδικτύου για τους νέους, ενώ διαπιστώνεται έλλειψη ενημέρωσης για τα οφέλη χρήσης του διαδικτύου.
Στον αντίποδα, οι Έλληνες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο δηλώνουν ότι οι κύριοι λόγοι μη-χρήσης του συνδέονται με την αντίληψη ότι δεν τους είναι απαραίτητο (94%) και ότι δε διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες (14%), ενώ αρκετοί επικαλούνται έλλειψη χρόνου (8%). Αυξητική τάση στη χρήση των νέων τεχνολογιών καταγράφεται στις αγροτικές και αστικές περιοχές, αν και η απόσταση με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), καθώς και τις τουριστικές περιοχές, εξακολουθεί να είναι μεγάλη.
Τέλος από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας για τη μέτρηση των δεικτών i2010 προκύπτει ότι ορισμένες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού υστερούν στο βαθμό εξοικείωσής τους με τις νέες τεχνολογίες σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας.