Νέα σημαντική υποχώρηση κατά 5,1 μονάδες σημείωσε το Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Νέα σημαντική υποχώρηση κατά 5,1 μονάδες σημείωσε το Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η επίδοση των 92,3 μονάδων, έναντι από 97,4 μονάδων τον Απρίλιο, είναι η χαμηλότερη των τελευταίων δυόμισι ετών και υστερεί σημαντικά έναντι της επίδοσης του Μαΐου 2007.
Όπως επισημαίνει πάντως το ΙΟΒΕ, η πτώση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη εικόνα επιδείνωσης του κλίματος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών υποχωρούν, με εντονότερη πτώση στον τομέα των Υπηρεσιών, ενώ ηπιότερη είναι η υποχώρηση στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και το Λιανικό Εμπόριο.
Αναλυτικότερα, στη βιομηχανία, οι προσδοκίες για την παραγωγική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες βελτιώνονται, ενώ και το επίπεδο των αποθεμάτων κρίνεται σχετικά ικανοποιητικό για την εποχή, εξελίξεις οι οποίες ωστόσο αντισταθμίζονται από τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τον όγκο των παραγγελιών.
Υποχώρηση του δείκτη σημειώνεται στις υπηρεσίες, με περιορισμό των προσδοκιών σε όλους τους κλάδους και μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις / προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης.
Στο λιανικό εμπόριο, αν και ρευστοποιείται μέρος των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, οι προσδοκίες για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες, αλλά και οι εκτιμήσεις της τρέχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένουν ανοδικές, αλλά μετριοπαθέστερες.
Το κλίμα επιδεινώνεται αισθητά και στις κατασκευές, εξέλιξη η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην έντονη υποχώρηση στα Δημόσια Έργα.
Σε χαμηλά επίπεδα η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών σημειώνει νέα υποχώρηση τον Μάιο και διαμορφώνεται στις -44 μονάδες από -39 μονάδες τον Απρίλιο. Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η επίδοση αυτή «ισοφαρίζει» το ιστορικό ρεκόρ του δείκτη που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2003 και αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο τη διάχυτη απαισιοδοξία που διέπει τους καταναλωτές αυτή την περίοδο. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε ένα γενικευμένο κλίμα διεθνούς επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ . Στην Ε.Ε. ο δείκτης διαμορφώνεται στις -14 μονάδες, τη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας πενταετίας, ενώ και στην Ευρωζώνη, σημειώνεται η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 30 μηνών (από τον Σεπτέμβριο του 2005). Ο δείκτης επιδεινώνεται σε 20 χώρες και στις υπόλοιπες διατηρείται απλώς στα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου. Στη Γερμανία μετά από 2 χρόνια υπερτερούν πλέον οι απαισιόδοξοι έναντι των αισιόδοξων πολιτών, ενώ στο Ην. Βασίλειο η έντονη υποχώρηση κατά το 2008 φέρνει το σχετικό δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12-ετίας. Αναλυτικότερα:
Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες γίνονται ακόμα δυσμενέστερες τον Μάιο, με τη διαφορά θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων να διαμορφώνεται στο -34 από -27 τον Απρίλιο. Πτωτική πορεία, αν και όχι τόσο έντονη, ακολουθεί και ο μέσος δείκτης σε ΕΕ και Ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε σε -7 και -10 μονάδες αντίστοιχα (-5 και -8 τον Απρίλιο), ενώ μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες (και Πολωνία) υπερτερούν οι αισιόδοξοι πολίτες.
Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12-μηνο, δεν μεταβάλλονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού το αρνητικό ισοζύγιο διατηρείται στις -42 μονάδες. Παρόλα αυτά, η επίδοση αυτή αποτελεί, μαζί με εκείνη του περασμένου Απριλίου, τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1990 και μετά. Πτώση δύο μονάδων σημειώνουν οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη (στις -23 και -21 μονάδες), ενώ μόνο στην Πολωνία το σχετικό ισοζύγιο είναι ακόμα θετικό, δηλαδή υπερτερούν οι αισιόδοξοι, όταν σε όλες τις υπόλοιπες ώρες οι προβλέψεις είναι αρνητικές.
Η πρόθεση των καταναλωτών για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρεί έντονα κατά 9 μονάδες, με το ισοζύγιο θετικών/ αρνητικών προβλέψεων να κινείται πλέον στις -51 μονάδες. Υποχώρηση σημειώνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σταθερά μεγαλύτερη πρόθεση αποταμίευσης παρουσιάζουν κυρίως οι Σκανδιναβικές χώρες.
Νέα επιδείνωση οικονομικού κλίματος στην ΕΕ, σταθερότητα στην Ευρωζώνη
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο υποχώρησε εκ νέου κατά 1,3 μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φθάνοντας τις 96,7 μονάδες, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, στις 97,1 μονάδες. Η πτώση του δείκτη στην ΕΕ οφείλεται στις χαμηλότερες προσδοκίες που καταγράφονται στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ενώ οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο βελτιώνονται και στις Υπηρεσίες διατηρούνται σταθερές.
Στην Ευρωζώνη οι εξελίξεις ανά τομέα διαφοροποιούνται σε σχέση με την ΕΕ, αφού οι προσδοκίες δεν μεταβάλλονται στη Βιομηχανία, ενώ βελτιώνονται στις Υπηρεσίες, το Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές, εξέλιξη που αντισταθμίζει τελικά την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.