Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008 00:01

Κέρδη μετά επτά συνεδριάσεις

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΘΗΚΑΝ οι αγορές μετά το sell off της προηγούμενης συνεδρίασης χάρη των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου, των βελτιωμένων λιανικών πωλήσεων, του ισχυρότερου δολαρίου και της προσφοράς για την Anheuser-Busch.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΘΗΚΑΝ οι αγορές μετά το sell off της προηγούμενης συνεδρίασης χάρη των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου, των βελτιωμένων λιανικών πωλήσεων, του ισχυρότερου δολαρίου και της προσφοράς για την Anheuser-Busch.

Κέρδη για πρώτη φορά σε επτά συνεδριάσεις κατέγραψαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της πρότασης εξαγοράς που κατέθεσε η InBev για την Anheuser- Busch έναντι 46,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Η ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα από το κατώτερο διμήνου μετά τη σύσταση της Morgan Stanley για τις μετοχές του, αλλά και ο κλάδος λιανικής, μετά τη διπλάσια του αναμενομένου αύξηση στις λιανικές πωλήσεις... ενθάρρυνε επίσης αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πρωταγωνίστρια σε Wall και Ευρώπη αναδείχθηκε η InBev NV, η οποία προχώρησε σε προσφορά για την εξαγορά της Anheuser-Busch, έναντι 46,3 δισ. δολ. σε μετρητά με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο.

Η μετοχή της Anheuser-Busch πραγματοποίησε άλμα στη Γερμανία, ενώ σε υψηλό τριών μηνών βρέθηκε και η μετοχή της InBev στις Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση ότι διαθέτει «ισχυρή στήριξη» για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.

Κέρδη κατέγραψε και ο κλάδος μεταλλευμάτων, με την Vedanta Resources να ηγείται της ανόδου, μετά τη σύσταση της Goldman Sachs για τις μετοχές της. Στον τραπεζικό κλάδο ανάκαμψη κατέγραψαν τόσο η Commerzbank, όσο και η HBOS.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,9% στις 304,12 μονάδες, μετά από 6 μέρες απωλειών, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2005. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 17% από την αρχή του έτους λόγω ανησυχιών ότι οι πιστωτικές απώλειες, το ράλι του πετρελαίου και οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιφέρουν πλήγμα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 5.790,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,24% στις 4.672,30 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,97% στις 6.714,52 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,08% στις 13.888,60 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ