Κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Ηλεία και Αχαΐα. Oι επιπτώσεις του σεισμού στις ΜΜΕ είναι σοβαρές και στους δύο Νομούς, ιδιαίτερα δε στην Κάτω Αχαΐα.
Κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Ηλεία και Αχαΐα για την άμεση καταγραφή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις μικρές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών.
Τις μεγαλύτερες καταστροφές, αναφορικά με τις ζημιές ανά κλάδο, αντιμετωπίζουν οι κλάδοι των χρωματοπωλών, των υαλοπωλών και βιοτεχνιών υαλοπινάκων. Οι καταστροφές είναι σχεδόν ολοκληρωτικές, αγγίζοντας και το 90% του συνολικού εμπορεύματος.
Όπως διαπιστώθηκε, οι επιπτώσεις του σεισμού στις ΜΜΕ είναι σοβαρές και στους δύο Νομούς, ιδιαίτερα δε στην Κάτω Αχαΐα, τόσο ως προς τις υλικές ζημιές, όσο και ως προς τη δυνατότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, στο Ν. Ηλείας η επίσκεψη του κλιμακίου σε 24 επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων στο Δήμο Γαστούνης και σε 21 αντίστοιχα επιχειρήσεις στην Αμαλιάδα, κατέδειξε σοβαρότατες ζημιές τόσο στον τομέα των κτιριακών υποδομών, αλλά και σε επίπεδο εμπορευμάτων, πρώτων υλών και προϊόντων. Παρ’ όλα αυτά και οι επιχειρήσεις με μικρότερες ζημιές στην κτιριακή τους υποδομή, υφίστανται τις επιπτώσεις της μη δραστηριοποίησης τους συνεπεία του σεισμού και της γενικότερης ανησυχίας που επικρατεί και θα συνεχίσει να επικρατεί μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης.
Στον Ν. Αχαΐας και ειδικότερα στην πόλη της Κάτω Αχαΐας, η πλειοψηφία των καταστημάτων παρουσιάζει ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ στο σύνολό τους έχουν υποστεί και ζημιές στα εμπορεύματα, τις πρώτες ύλες, τα προϊόντα τους κ.α.
Σε συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΓΣΕΒΕΕ με τον Δήμαρχο της Κάτω Αχαΐας, κ. Γκοτσιούλα και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κουνάβη, διαπιστώθηκε η ανάγκη για πιθανή και σε αρκετές περιπτώσεις αναγκαστική μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο ΒΙΟΠΑ της περιοχής, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία τους. Παράλληλα το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την δραστηριοποίηση 15 συνεργείων καταγραφής ζημιών σε εξοπλισμό και εμπορεύματα και 2 συνεργείων για εξειδικευμένες καταγραφές ζημιών.
Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τις τουριστικές μονάδες και στο Δήμο Βραχναίικων, όπου η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και διαπίστωσε ότι το 60% των κτιρίων στην περιοχή είναι μη κατοικήσιμα, ενώ έχει καταστραφεί το σύστημα ύδρευσης και υδροδότησης του Δήμου. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, κ. Τογαντζή, η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής έχει πέσει στο ναδίρ και αν δεν δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία για την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών είναι πολύ πιθανός ο μαρασμός της επιχειρηματικότητας στον συγκεκριμένο Δήμο, ενώ πρότεινε να ισχύσουν αντίστοιχα με των πυρόπληκτων περιοχών μέτρα και παράταση δύο χρόνων επιπλέον της περιόδου ενίσχυσης.
Προτάθηκαν επίσης μέτρα, για την παροχή άτοκων δανείων στις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις με την συμμετοχή, αλλά και εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.