Τον πλήρη διαχωρισμό ανάμεσα στην παραγωγή και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, υπερψηφίζοντας την έκθεση της Βρετανής ευρωβουλευτού Ελουνέντ Μόργκαν, η οποία έκανε τη σχετική εισήγηση εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας.
Τον πλήρη διαχωρισμό ανάμεσα στην παραγωγή και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, υπερψηφίζοντας την έκθεση της Βρετανής ευρωβουλευτού Ελουνέντ Μόργκαν, η οποία έκανε τη σχετική εισήγηση εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση, το σύστημα διαχωρισμού «θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό όσον αφορά την άρση τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ παραγωγών και διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς».
Υπογραμμίζεται επίσης ότι «δεν πρέπει να δημιουργήσει ένα επαχθές και δύσχρηστο ρυθμιστικό καθεστώς για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, το οποίο θα είναι δύσκολο και δαπανηρό στην εφαρμογή του».
Η εισηγήτρια κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η ικανότητα διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Απώτερος στόχος για τα κράτη μέλη είναι να φθάσουν το 20% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020.
Με στόχο «την αποτροπή της κατοχής δεσπόζουσας θέσης στην αγορά από μεγάλους παράγοντες, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν τη διασυνοριακή πρόσβαση νέων φορέων παροχής διαφορετικών πηγών ενέργειας καθώς και νέας παραγωγής ενέργειας».
Με την έκθεση Μόργκαν οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν και σειρά μέτρων υπέρ των καταναλωτών, όπως:
- Το δικαίωμα λύσης της σύμβασης με τους παρόχους ηλεκτρισμού ατελώς,
- Το δικαίωμα αποζημίωσης, σε περίπτωση κατά την οποία το επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών είναι χαμηλό (όπως για παράδειγμα, ανακριβής και καθυστερημένη χρέωση),
- Το δικαίωμα να αλλάξουν προμηθευτές μέσα σε δύο εβδομάδες,
- Το δικαίωμα να πληροφορούνται, τουλάχιστον τριμηνιαία, την πραγματική κατανάλωση και το πραγματικό κόστος του ηλεκτρισμού.
Tο Κοινοβούλιο πρότεινε επίσης μέτρα προστασίας για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. «Η ενεργειακή πενία - τονίζεται στην έκθεση - είναι ένα διογκούμενο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπισή της και τη διασφάλιση του απαιτούμενου ενεργειακού εφοδιασμού».
Με δελτίο Τύπου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι καταψήφισε την έκθεση Μόργκαν.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Αννυ Ποδηματά που είναι μέλος της Επιτροπής Ενέργειας δήλωσε μεταξύ άλλων πως η πρόταση που υιοθετήθηκε αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών και οδηγεί στον κατακερματισμό των καθετοποιημένων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στον τομέα της ενέργειας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στα έργα υποδομής «δεν οφείλονται στον καθετοποιημένο χαρακτήρα της ΔΕΗ, αλλά στη στρεβλή ενεργειακή πολιτική, η οποία δεν αντιμετωπίζει την ενέργεια ως δημόσιο αγαθό αλλά σαν εμπόρευμα, στοχεύοντας πρωτίστως στην αύξηση της κερδοφορίας».
Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση «να υπερασπιστεί, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας, τη διατήρηση των καθετοποιημένων επιχειρήσεων και να δεσμευτεί πως θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, ώστε τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία, για τα οποία έχουν δαπανηθεί πόροι του ελληνικού λαού, να συνεχίσουν να αποτελούν δημόσια περιουσία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ