Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008 08:32

Σ. Αραβία: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ της να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιούλιο, γνωστοποίησε η Σαουδική Αραβία, η οποία διεμήνυσε πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις προκειμένου να περιορίσει τις τιμές ρεκόρ του εμπορεύματος. Το βασίλειο θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή κατά 200.000 βαρέλια στα 9,7 εκατ. βαρέλια τον επόμενο μήνα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Αλί αλ-Ναΐμι.

ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ της να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιούλιο, γνωστοποίησε η Σαουδική Αραβία, η οποία διεμήνυσε πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις προκειμένου να περιορίσει τις τιμές ρεκόρ του εμπορεύματος.

Το βασίλειο θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή κατά 200.000 βαρέλια στα 9,7 εκατ. βαρέλια τον επόμενο μήνα, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Αλί αλ-Ναΐμι, στους αξιωματούχους από τις 35 χώρες παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου που έλαβαν μέρος στη σύνοδο στο λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, στη Τζέντα.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Χακίμπ Κελίλ, και οι υπουργοί Πετρελαίου της Βενεζουέλας και της Λιβύης εκτίμησαν, από την πλευρά τους, ότι η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να αποτύχει, επιρρίπτοντας την άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι στην κερδοσκοπία, παρά στην έλλειψη αργού.

Η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στο ρεκόρ των 139,89 δολαρίων το βαρέλι στις 19 Ιουνίου στη Ν. Υόρκη, σε πενταπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων ετών, οδηγώντας σε εξεγέρσεις και απεργίες στις χώρες εισαγωγής του εμπορεύματος, πιέζοντας τον πληθωρισμό και αναγκάζοντας ορισμένους καταναλωτές, όπως τις αεροπορικές εταιρείες, εκτός δραστηριότητας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που συμμετέχει στη Σύνοδο, πρότεινε «νέα συμφωνία» μεταξύ των χωρών παραγωγής, προσφέροντάς τους νέες επενδυτικές ευκαιρίες στις χώρες της Δύσης με αντάλλαγμα μεγαλύτερη πρόσβαση στα διαθέσιμα αποθέματα.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως, ποσοστό 0,9%, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι τιμές του αργού ενδέχεται να αναρριχηθούν το καλοκαίρι στα 150 δολάρια το βαρέλι, αποτέλεσμα των χαμηλότερων αποθεμάτων των ΗΠΑ και της μείωσης των προμηθειών, σύμφωνα με τον Τζέφρι Κάρι, επικεφαλής του τμήματος παγκοσμίων ερευνών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής της Goldman Sachs Group Inc.