Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008 00:01

Κέρδη έστω και οριακά

ΟΡΙΑΚΑ κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ευνόησε τις εταιρείες του κλάδου των εμπορευμάτων.

ΟΡΙΑΚΑ κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ευνόησε τις εταιρείες του κλάδου των εμπορευμάτων.

Με εναλλαγές προσήμων κινήθηκαν οι δείκτες στη Wall Street καθώς η σημαντική άνοδος των τιμών των πετρελαϊκών εμπορευμάτων σε συνδυασμό με μερικές εξαγορές στον τομέα, αντισταθμίσθηκαν από την αρνητική προοπτική για τον τραπεζικό τομέα.

Η Siemens, όσο και η AstraZeneca ηγήθηκαν της ανόδου μεταξύ των εταιρειών που εξαρτώνται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% από την αμερικανική αγορά.

Ράλι κατέγραψε η Banco Popular Espanol, η τρίτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, καθώς η Trinitario Casanova's Grupo Inversor Hispania συμφώνησε στην πώληση μεριδίου ύψους 3,5% στην Blueprime.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες ηγήθηκαν της ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές με την BP και την Total να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη μετά και την άνοδο του αργού πάνω από τα 136 δολάρια το βαρέλι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1%.

Από την άλλη πιέσεις δέχθηκαν οι αεροπορικές εταιρείες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς το νέο ράλι του αργού απειλεί να πλήξει τα κέρδη τους. Η Daimler, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως και η British Airways ηγούνται των απωλειών.

Υπό πίεση βρέθηκε ο κλάδος των τραπεζών στην αγορά του Λονδίνου, με την HBOS να βρίσκεται σε χαμηλό ενός έτους, μετά την υποχώρηση στις τιμές κατοικιών. Στο «κόκκινο» βρέθηκε και η Barclays , καθώς δημοσίευμα των Sunday Times υποστηρίζει ότι μπορεί να χάσει την οικονομική στήριξη από το Qatar Investment Authority.

Σε χαμηλό πέντε ετών οδηγούν τον κλάδο των χρηματοοικονομικών εταιρειών, οι Merrill Lynch, Morgan Stanley και Lehman Brothers, μετά τη μείωση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των εταιριών του κλάδου από την Bank of America. Επίσης, η Goldman Sachs συνέστησε πώληση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

Σε νέο γύρο απολύσεων ετοιμάζεται να προχωρήσει εντός της εβδομάδας η Citigroup, στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης του εργατικού δυναμικού της έως και κατά 10%.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,61% στις 13.857,47 μονάδες.