Σημαντικές απώλειες καταγράφει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο οποίος υποχώρησε νωρίτερα κάτω από το επίπεδο των 3.400 μονάδων. Όλες οι μετοχές του δείκτη FTSE/ASE 20 καταγράφουν σημαντική πτώση. Οι ισχυρότερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες.
Πτώση πάνω από 3% σημειώνει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο οποίος έχει υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 3.400 μονάδων. Όλες οι μετοχές του δείκτη FTSE/ASE 20 καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Οι ισχυρότερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες.
«Η ελληνική αγορά υποαποδίδει και σήμερα, καθώς απουσιάζουν οι εγχώριοι καταλύτες, με τις πιέσεις να καταγράφονται κυρίως στις τράπεζες», δήλωσε στο Reuters ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Πήγασος Χρηματιστηριακή.
Αυτή την ώρα (12:54) ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί κατά 3,65%, στις 3.396,12 μονάδες, με τον τζίρο στα 136 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο γενικός δείκτης κινείται πτωτικά για δωδέκατη διαδοχική συνεδρίαση.
Οι μετοχές 171 εταιρειών καταγράφουν απώλειες, 39 ενισχύονται και 26 παραμένουν σταθερές.
Από την αρχή του έτους το Χ.Α. έχει χάσει σχεδόν το 1/3 της αξίας του έχει χάσει από την αρχή του έτους το ελληνικό χρηματιστήριο, με την πλειονότητα των μετοχών του να καταγράφει σημαντικές απώλειες. Χθες, το ελληνικό χρηματιστήριο γνώρισε την 11η πτωτική συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 2,6%, κλείνοντας στις 3.524,85 μονάδες.
Οπως δείχνουν τα στοιχεία, από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει απολέσει περί τα 63 δισ. ευρώ, με τις βασικές εταιρείες που την αντιπροσωπεύουν να αποτιμώνται σημαντικά χαμηλότερα.
Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι πολλές εταιρείες από την ελίτ της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε κεφαλαιοποιήσεις χαμηλότερες απ' ό,τι πριν από δύο χρόνια, όταν ο Γενικός Δείκτης Τιμών της Σοφοκλέους ήταν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα.
Υποδεικνύοντας τα αίτια της πτώσης, οι ξένοι αναλυτές κάνουν λόγο για χαμηλότερες προσδοκίες ανάπτυξης, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και επιχειρηματικό επίπεδο.