Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, και τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Γου Μπανγκουό, είχε σήμερα στο Πεκίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Κατά τη διάρκεια των επαφών της στην κινεζική πρωτεύουσα, η ελληνική πλευρά κάλεσε τους Κινέζους συνομιλητές της να σκέπτονται πρώτα την Ελλάδα ως «βάση τους», όταν θέλουν να διευρύνουν τις επιχειρηματικές και επενδυτικές τους δράσεις προς την ΕΕ, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο (Wen Jiabao), και τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Γου Μπανγκουό (Wu Bangguo), είχε σήμερα στο Πεκίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Αύριο, ο Πρόεδρος θα μεταβεί στη Σαγκάη.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Δούκας, τόνισε πως η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των επαφών της στην κινεζική πρωτεύουσα, κάλεσε τους Κινέζους συνομιλητές της να σκέπτονται πρώτα την Ελλάδα ως «βάση τους», όταν θέλουν να διευρύνουν τις επιχειρηματικές και επενδυτικές τους δράσεις προς την ΕΕ, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Όπως είπε ο υφυπουργός, όλοι οι Κινέζοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να «μεταφερθούν» και στον οικονομικό τομέα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, το Πεκίνο «βλέπει θετικά» τη συμφωνία με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και εκδήλωσε ενδιαφέρον για ανάλογες συμφωνίες και για άλλα ελληνικά λιμάνια, εφόσον υπάρξει σχετική ελληνική πρόθεση. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Δούκας ανέφερε πως προς το παρόν «δεν υπάρχει από ελληνικής πλευράς τέτοιο θέμα για άλλα λιμάνια».
Επίσης ο υφυπουργός γνωστοποίησε πως η ελληνική πλευρά προσκάλεσε το Πεκίνο να ανοίξει κινεζική τράπεζα στην Ελλάδα και να επενδύσει ένα μέρος από το συναλλαγματικό του πλεόνασμα (1,3 τρισ. δολάρια) στη χώρα μας. Από την πλευρά τους οι Κινέζοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ενώ από ελληνικής πλευράς τονίστηκε η ανάγκη να αρθούν διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες.