Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008 17:03

Ευρωβαρόμετρο: Ανεργία, οικονομική κατάσταση και ακρίβεια απασχολούν τους Έλληνες

Η ανεργία, η οικονομική κατάσταση και η ακρίβεια είναι από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τόσο τους Ελληνες όσο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η ανεργία, η οικονομική κατάσταση και η ακρίβεια είναι από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τόσο τους Ελληνες όσο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή την περίοδο, οι Ελληνες απαντούν ότι τους απασχολεί περισσότερο η ανεργία (ποσοστό 40%, αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και η οικονομική κατάσταση (ποσοστό επίσης 40%, σημειώνοντας μείωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), ενώ ακολουθεί η ακρίβεια (33%, σημειώνοντας μείωση 1% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).

Τους Ελληνες απασχολούν ακόμη οι συντάξεις (21%, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), η εγκληματικότητα (14%, σημειώνοντας μείωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και η υγεία (13%, σημειώνοντας μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο). Στους «27» τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες, είναι η ακρίβεια (37%, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), η ανεργία (24%, σημειώνοντας μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), η οικονομική κατάσταση (20%, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και η ανασφάλεια (20%, σημειώνοντας μείωση 4% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 39% των Ελλήνων απαντά ότι «η ζωή του σε γενικές γραμμές θα βελτιωθεί» (αύξηση 1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο έναντι 32% στους "27" με αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), το 21% των Ελλήνων δηλώνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί (αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 16% στους "27" με αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 40% ότι θα παραμείνει ή ίδια (μείωση 4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 49% στους "27" με μείωση 5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 10% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί (μείωση 15% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 16% στους "27" με μείωση 8% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), το 65% ότι θα επιδεινωθεί (αύξηση 23% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 46% στους "27" με αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 25% ότι κατάσταση θα παραμείνει η ίδια (μείωση 7% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 33% στους "27" με μείωση 11% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες, το 20% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί (μείωση 9% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (22% στους 27 με μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), το 35% ότι θα επιδεινωθεί (αύξηση 13% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (25% στους 27 με αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 45% ότι θα παραμείνει η ίδια (μείωση 4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (50% στους 27 με μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της απασχόλησης τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 7% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί (μείωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο)- (21% στους 27 με μείωση 5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), το 66% ότι θα επιδεινωθεί (αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (39% στους 27 με αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 27% ότι θα παραμείνει η ίδια (μείωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (34% στους 27 με μείωση 9% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

Σε γενικές γραμμές το 25% των Ελλήνων θεωρεί ότι αυτήν την περίοδο «τα πράγματα στη χώρα τους κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» (μείωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (32% στους "27" με μείωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), ενώ το 56% εκτιμά ότι «τα πράγματα στη χώρα τους κινούνται προς λάθος κατεύθυνση» (αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (45% στους "27" με αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

Τέλος, σε ερώτηση για το βαθμό εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της χώρας, το 34% των Ελλήνων δηλώνει ότι «τείνει να την εμπιστεύεται» (μείωση 12% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (32% στους "27" με μείωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 66% ότι «τείνει να μην την εμπιστεύεται» (αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (62% στους "27" με αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

Μειωμένη αλλά ισχυρή η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 47% των Ελλήνων θεωρεί ότι «η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αποτελεί θετικό στοιχείο» (μείωση 15% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (52% στους 27 με μείωση 6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο). Ακόμη το 59% των Ελλήνων δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ (μείωση 6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (50% στους 27 με αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

Παράλληλα, το 67% των Ελλήνων -πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στους «27»- εκτιμά ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί απειλή για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα (έναντι 43% στους «27»). Ακόμη το 92% των Κυπρίων και το 90% των Ελλήνων θεωρούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο (στους «27» είναι 62%).

AΠΕ