Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές με τον δείκτη της περιφέρειας να οδεύει να σημειώσει τις χειρότερες επιδόσεις πρώτου εξαμήνου από το 1992 εν μέσω ανησυχιών ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων θα περιορίσου την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη.

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές με τον δείκτη της περιφέρειας να οδεύει να σημειώσει τις χειρότερες επιδόσεις πρώτου εξαμήνου από το 1992 εν μέσω ανησυχιών ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων θα περιορίσου την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 2% φθάνοντας στις 136,28 μονάδες στις 10:52 π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Μαρτίου. Τα 2/3 των 990 μετοχών που τον αποτελούν σημείωναν απώλειες. Φέτος ο δείκτης έχει υποχωρήσει 12% οδεύοντας να κλείσει το πρώτο εξάμηνο έως τον Ιούνιο με τις χειρότερες επιδόσεις από την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 1992 όταν είχε υποχωρήσει 23%.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 απώλεσε 2,1% φθάνοντας στις 13.536,23 μονάδες. Στη Ν. Ζηλανδία ο NZX 50 Index υποχώρησε 2,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2002 μετά την συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο που οδηγεί τη χώρα σε δρόμο ύφεσης.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε 2,2%. Ο πληθωρισμός κατά πάσα πιθανότητα επιταχύνθηκε πλέον του 5% αυτόν τον μήνα και για πρώτη φορά από το 1998, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) να έχει τις χειρότερες επιδόσεις Ιουνίου από τη Μεγάλη Κρίση, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, οι ζημίες από τις πιστώσεις και η συρρίκνωση της οικονομίας απειλούν με ετήσια μείωση τα κέρδη.

Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 140,39 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη μετά την ανακοίνωση της Λιβύης ότι ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή, τη δήλωση του προέδρου του OPEΚ ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αγγίξουν τα 170 δολ. το βαρέλι έως το καλοκαίρι και την υποχώρηση του δολαρίου.

Το δολάριο υποχώρησε έως τα 106,62 γιέν κατά τη διαπραγμάτευσή του στη Ν. Υόρκη επίπεδα στα οποία είχε να υποχωρήσει από τις 11 Ιουνίου, επισκιάζοντας την προοπτική των κερδών των ιαπωνικών εταιρειών που βασίζουν τις πωλήσεις τους στις εξαγωγές.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία μειώθηκαν 3,2%, τα μέγιστα από τον Σεπτέμβριο του 2006, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίες της χώρας. Ο δείκτης θέσεων εργασίας ανά αίτηση υποχώρησε στο 0,92. Οι τιμές καταναλωτή – εκτός των φρούτων, των ψαριών και των λαχανικών – αναρριχήθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 1,5% από άνοδο 0,9% τον Απρίλιο.