Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008 10:34

Σχέδιο Διάταξης για το καθεστώς λειτουργίας των πισίνων

Σχέδιο Διάταξης για τη ρύθμιση του καθεστώτος λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, οι οποίες περιλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις μεγάλου αριθμού κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, προωθεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Όπως επισημαίνεται, η εισαγόμενη διάταξη έχει μεταβατικό χαρακτήρα.

Σχέδιο Διάταξης για τη ρύθμιση του καθεστώτος λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, οι οποίες περιλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις μεγάλου αριθμού κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, προωθεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Όπως επισημαίνεται, η εισαγόμενη διάταξη έχει μεταβατικό χαρακτήρα.

Το Σχέδιο Διάταξης τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση στο διαδικτυακό τόπο www.gnto.gr , από την Τετάρτη 25/06/2008 έως και την Πέμπτη 10/07/2008 και απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για σχετικές παρατηρήσεις επ' αυτού.

Ακολουθεί η προτεινόμενη διάταξη:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

¶ρθρο ………

1) Σε κολυμβητικές δεξαμενές λειτουργούσες, εντός τουριστικών καταλυμάτων του αρθ. 2 § 1 περ. Α & Β και § 3 του Ν. 2160/1993, τα οποία έχουν λάβει σήμα λειτουργίας κατά τις ισχύουσες διατάξεις, χορηγείται άδεια λειτουργίας επταετούς διάρκειας υπό τις ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις:

α) Έχουν κατασκευασθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια, ή προσκομίζεται βεβαίωση υπογεγραμμένη από διπλωματούχο μηχανικό ότι πληρούνται οι αναγκαίες δομικές και στατικές προϋποθέσεις.

β) Πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής της υπ΄ αρ. Γ1/443/73 (ΦΕΚ 87/Β/24.01.73), όπως τροποποιήθηκε με την Γ4/1150/76 (937/ΦΕΚ 937/Β/76) υγειονομική διάταξη και την υπ’ αρ. ΔΥΓ2/80825/05 (ΦΕΚ 120/Β/02.02.06) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης – Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ήτοι:

• σχεδιαγράμματα εις τριπλούν με πρωτότυπη υπογραφή από την Πολεοδομία ή μηχανικού,

• μελέτη διάθεσης αποβλήτων εις τριπλούν,

• Τεχνική Έκθεση Μηχανολόγου εις τριπλούν στην οποία θα περιλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία:

- ποιότητα νερού τροφοδοσίας (βεβαίωση Ο.Τ.Α.),

- χωρητικότητα δεξαμενής και οριζόντιες διαστάσεις αυτής,

- ρυθμός ανακυκλοφορίας ύδατος,

- φίλτρα (επιφάνεια διήθησης σε m3/h, διηθητική ικανότητα, αριθμός), αντλίες, εκκένωση (αποχετευτική ικανότητα), αύλακες υπερχείλισης,

- απολύμανση *τρόπος απολύμανσης, έλεγχος αλγοειδών, τρόπος ρύθμισης PH, έλεγχος υπολειμματικού χλωρίου),

- έλεγχος μικροβιολογικής ποιότητας νερού και εργαστηριακές εξετάσεις,

- μέτρα ασφαλείας λουομένων, σωσίβια, κατάλογος τηλεφώνων, σήμανση, κλίση πυθμένα,

- ορισμός επόπτη ασφαλείας, υπευθύνου λειτουργίας, υπευθύνου καθαριότητας και αναφορά στα καθήκοντα αυτών.

γ) Εφ’ όσον το τουριστικό κατάλυμα εντός του οποίου λειτουργούν, διαθέτει λιγότερες από 50 κλίνες, δεν είναι υποχρεωτικός για την χορήγηση και διατήρηση της άδειας ο ορισμός επόπτη ασφαλείας, υπευθύνου λειτουργίας, υπευθύνου καθαριότητας να είναι διαφορετικά πρόσωπα και αναφορά στα καθήκοντα αυτών, αλλά είναι δυνατόν, όλες αυτές οι ιδιότητες να αναφέρονται σε ένα πρόσωπο, υπεύθυνο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών.

2) Για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας υποβάλλεται στην αρμόδια Π.Υ.Τ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) φάκελος με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Η οικοδομική άδεια ή βεβαίωση υπογεγραμμένη από διπλωματούχο μηχανικό ότι είναι κατασκευασμένη κατά τρόπο άρτιο και σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής επάρκειας.

β) Υπεύθυνη δήλωση Μηχανολόγου Μηχανικού, μέλους Τεχνικού Επιμελητηρίου, ότι η κολυμβητική δεξαμενή πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές του εδ. (β) της παρ. 1 του παρόντος.

γ) Βεβαίωση της αρμόδιας επαγγελματικής οργάνωσης, της οποίας είναι μέλος ο αιτών, για τον ακριβή αριθμό κλινών του καταλύματος, για την εφαρμογή της παρ. 1 εδ. γ του παρόντος.

3) Η άδεια χορηγείται από την αρμόδια Π.Υ.Τ. εντός 1 μηνός από την υποβολή του συνόλου των δικαιολογητικών της παρ. 2.

Σε περίπτωση ελλείψεων η άνω προθεσμία αρχίζει από την συμπλήρωση του φακέλου.

4) Την 31/3/2009 όσες κολυμβητικές δεξαμενές δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας θα σφραγίζονται άμεσα και θα επιβάλλονται όλες οι εκ των διατάξεων προβλεπόμενες κυρώσεις κατά των υπευθύνων και της επιχείρησης.

Εφ’ όσον κατά επακολουθήσαντα έλεγχο των αρμοδίων Αρχών σε κολυμβητικές δεξαμενές, στις οποίες χορηγήθηκε άδεια κατά τις διατάξεις του παρόντος, διαπιστωθεί ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις δεν είναι ακριβείς, θα απαγορεύεται η λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής και θα επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες στις ισχύουσες διατάξεις κυρώσεις.