Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008 13:27

Χρ. Φώλιας: Δεν δηλώσαμε θαυματοποιοί

«Δεν δηλώσαμε θαυματοποιοί, δεν υποσχεθήκαμε ότι θα απαλλάξουμε με ένα μαγικό ραβδί την οικονομία από παθογένειες και στρεβλώσεις που ρίζωσαν και θέριεψαν τις προηγούμενες δεκαετίες», δήλωσε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη, αβάσιμη, παράδοξη και υποκριτική», την κριτική του κυρίου Γιώργου Παπανδρέου για το ζήτημα της ακρίβειας.

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο να εγκαλούμαστε σήμερα για τη λειτουργία της αγοράς, από δυνάμεις που στην περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης παρείχαν αφειδώς προκλητικά προνόμια και κρατική προστασία. «Μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις δεν διαμορφώνονται σε μια μέρα. Απαιτούν χρόνια, όπως επίσης απαιτούν να κάνουν κάποιοι τα "στραβά μάτια"» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ακόμη πως έλεγχοι γίνονται «και μάλιστα συνεχείς, συστηματικοί, σε όλο το φάσμα της αγοράς» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Είναι τουλάχιστον δημαγωγικό να γίνεται λόγος για απουσία ελέγχων, λες και υπήρχαν οι τέλειοι μηχανισμοί, λες και λειτουργούσαν αποτελεσματικά, λες και εξαφανίστηκαν ξαφνικά». «Η αγορά και η καθημερινή αγωνία του καταναλωτή να τα βγάλει πέρα για να καλύψει τις ανάγκες του και τις ανάγκες της οικογένειάς του, δεν προσφέρεται ούτε για επικοινωνιακά τρικ, ούτε για πολιτική κερδοσκοπία» συμπλήρωσε.

Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι και τα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας θα εφαρμοστούν στο ακέραιο και πως η ενημέρωση είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα του καταναλωτή. Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση στηρίζει τις πρωτοβουλίες του καταναλωτικού κινήματος και το ενισχύει, προκειμένου, όπως ανέφερε, να μπορεί να παίξει τον ρόλο του και να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει ούτε αναζητά άλλοθι στην κακή παγκόσμια συγκυρία. «Αντίθετα, μεσούσης μιας παγκόσμιας κρίσης επαγρυπνούμε, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και θέλουμε τη συνεργασία όλων για να υπηρετήσουμε τον κοινό μας στόχο: την ομαλή, ελεύθερη και δίκαιη λειτουργία της αγοράς» κατέληξε.