ΝΕΑ φυγή κεφαλαίων από τις μετοχές προκάλεσε η ξέφρενη κούρσα της τιμής του «μαύρου χρυσού» η οποία ξεπέρασε σήμερα και τα 142 δολάρια το βαρέλι.
ΝΕΑ φυγή κεφαλαίων από τις μετοχές προκάλεσε η ξέφρενη κούρσα της τιμής του «μαύρου χρυσού» η οποία ξεπέρασε σήμερα και τα 142 δολάρια το βαρέλι http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/27/1531408.htm .
Αρνητικά επηρέασαν την επενδυτική ψυχολογία και οι προειδοποιήσεις των εταιρειών Carrefour και Sony Ericsson σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους αποτελέσματα καθώς και η «βύθιση» του καταναλωτικού κλίματος στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στα αποτελέσματα των εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στις 1.191,88 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε πτώση κατά 2,5%.
Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.397,32 μονάδες (-0,65%), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 6.421,91 μονάδες (-0,58%) και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 στις 5.529,9 μονάδες (0,21%).
Οι μετοχές των εταιρειών Ericsson και Nokia υποχώρησαν κατά 7,6% και 7,8% αντιστοίχως, ενώ η Nokia απώλεσε 4,5%.
Σημειώνεται ότι η μετοχή της Carrefour διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.
«Οι μετοχές του κλάδου λιανικής δέχονται πλήγμα, καθώς το άλμα των τιμών πετρελαίου υπονομεύει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της IMENE Investment Partners στο Παρίσι.
«Τρίζει από παντού», τονίζουν οι αναλυτές, καθώς στην κρίση του τραπεζικού τομέα και της αγοράς ακινήτων έρχεται να προστεθεί η πληθωριστική επίδραση της τρίτης πετρελαϊκής κρίσης. Ο μεγάλος φόβος τώρα είναι ο στασιμοπληθωρισμός, που χαρακτηρίζεται από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτείται από τη ραγδαία αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού και άλλων πρώτων υλών.
Η μάχη κατά του στασιμοπληθωρισμού είναι για τις κεντρικές τράπεζες ένα ζήτημα όχι μόνο δύσκολο, αλλά και λεπτό. Αν χαμηλώσουν τα επιτόκια για να στηρίξουν την ανάπτυξη, ρισκάρουν μια περαιτέρω άνοδο των τιμών. Αν αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, ρισκάρουν να παγώσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Μνήμες του 1987
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και αναμένεται να σκληρύνει τη νομισματική πολιτική της από τις αρχές Ιουλίου, προοπτική που εξασθενίζει ακόμα περισσότερο το δολάριο. «Αυτό μας θυμίζει τα γεγονότα του 1987», επισημαίνει ο ¶ντον Μπρέντερ, διευθυντής οικονομικών μελετών στη Dexia. Το 1987, η κατάρρευση του πράσινου νομίσματος και μια διαφωνία ανάμεσα στις νομισματικές αρχές συνέβαλαν στην επέλευση ενός κραχ που χαρακτηρίστηκε ιστορικό.