Συναντήσεις με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ είχε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος χαρακτήρισε εθνικό ζήτημα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης. Μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων ζητά η ΓΣΕΕ, τι προτείνει ο ΣΕΒ.
«Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης είναι εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε. Ευθύνη όλων μας είναι να συμβάλουμε για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση».
Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμβάλουν και με δικές τους πρωτοβουλίες στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.
Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, οι δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία στον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και τον τουρισμό».
Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει έγκαιρα σε πολιτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, με τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, την αύξηση του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, καθώς και με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των αφορολόγητων ορίων, που -όπως είπε- ενισχύουν τα εισοδήματα.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αλογοσκούφης, «το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή και το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους».
Παράλληλα, σημείωσε, συνεχίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων έχουν βοηθήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτές η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. «Η κυβέρνηση -πρόσθεσε- συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη συγκράτηση των δαπανών στο δημόσιο τομέα».
ΣΕΒ: Χρηματοδότητη Ταμείου κατά της φτώχειας από το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές
Aπό την πλευρά του, το προεδρείο του ΣΕΒ ζήτησε από τον υπουργό την υιοθέτηση φόρου υπεραξίας στα κέρδη των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και τις μετοχές που διανέμονται με προνομιακούς όρους, κυρίως στα στελέχη επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρότεινε τα έσοδα από αυτόν το φόρο υπεραξίας να διοχετευθούν αποκλειστικά στο Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.
Επίσης, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ο ΣΕΒ προωθεί πρωτοβουλίες για τη διανομή κερδών στους εργαζόμενους από τις ίδιες τις επιχειρήσεις για να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι, καθώς επίσης και ασφαλιστικές παροχές (ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές προς τους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις). Διευκρίνισε μάλιστα, ότι οι παροχές θα πρέπει να φορολογούνται αυτοτελώς και όχι με την κλίμακα για το εισόδημα.
Επιπρόσθετα, ο ΣΕΒ, δια του προέδρου του, πρότεινε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τη λήψη οκτώ δομικών μέτρων, με βασικό να αρθεί η κρατική κυριαρχία στην οικονομία. Ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αρνείται τις ευθύνες του στο θέμα της ακρίβειας, όμως αναγνωρίζει ότι οι προσπάθειες για άμβλυνση των επιπτώσεων, δεν εξαντλούνται εδώ.
ΚΚΕ:«Η εργατική τάξη δεν είναι ζήτουλας»
Σχολιάζοντας τη συνάντηση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ - υπ. Οικονομίας, το ΚΚΕ χαρακτήρισε «συμπαιγνία και προσβολή την πρόταση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που -όπως σημειώνει- στηρίζει ο ΣΕΒ, να παρουσιάζονται ως μέτρα κατά της φτώχειας, που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, τα κάποια προσωρινά επιδόματα προς τους εξαθλιωμένους».
«Η εργατική τάξη δεν είναι ζήτουλας, όπως την θέλουν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, για να εκλιπαρεί ελεημοσύνη από την κυβέρνηση. Είναι η κοινωνική δύναμη που παράγει τον πλούτο και αποτελεί δικαίωμά της να έχει εισόδημα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.
« Η εργατική τάξη δεν είναι κοινωνικός εταίρος με τους βιομηχάνους και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, αλλά ταξικός αντίπαλος. Από την ακρίβεια και την φτώχεια δεν πρόκειται να τη σώσουν οι εκμεταλλευτές της και οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν τον καπιταλισμό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.