Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 17:58

Χ.Α.: Kάτω και από τις 3.200 μονάδες

Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε προς το τέλος της συνεδρίασης το επενδυτικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά την ανάκαμψη των διεθνών αγορών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3.190,41 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,93%.

Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε προς το τέλος της συνεδρίασης το επενδυτικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά την ανάκαμψη των διεθνών αγορών.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3.190,41 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,93%, αν και κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης ανήλθε μέχρι τις 3.319,80 μονάδες.

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης έχει χάσει 7,37% της αξίας του.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 390,2 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 40 ενισχύθηκαν, 209 υποχώρησαν και 43 παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες σημείωσαν πτώση.

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 3,16%. «Υπάρχουν φόβοι ότι οι τράπεζες δεν θα πιάσουν τους ετήσιους στόχους τους λόγω αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων, μειωμένων εσόδων από την διαπραγμάτευση μετοχών και χαμηλότερων προμηθειών από δραστηριότητες που σχετίζονται με τα χρηματιστήρια και την διαχείριση κεφαλαίων», δήλωσε στο Reuters ο κ. Κώστας Σινανίδης, επικεφαλής ανάλυσης στην Marfin Analysis.

«Όσο πέφτουν οι ξένες αγορές, εμείς θα πέφτουμε περισσότερο και δεν θα απέκλεια αρκετά χαμηλότερα επίπεδα».

Θεαματική άνοδος της Ρόκας

Εντυπωσιακή άνοδο κατά 25,59% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας Ρόκας κλείνοντας στα 16 ευρώ. Η ισπανική εταιρεία Iberdrola Renovables ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι θα προσφέρει 16 ευρώ για κάθε κοινή μετοχή της Ρόκας και 11 ευρώ για κάθε προνομιούχο μετοχή, για να εξαγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό που δεν κατέχει στην εταιρεία. H Iberdrola κατέχει σήμερα ποσοστό 52,7% της Ρόκας.

Η προσφερόμενη τιμή διαμορφώνει premium 16,7% βάσει της μεσοσταθμικής τιμής της μετοχής της Ρόκας τον προηγούμενο μήνα.

Πιέσεις στην ΕΒΖ

Τέλος, απώλειες 2,72% κατέγραψε η μετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη μετατροπή δύο ζαχαρουργείων της σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/02/1533846.htm .