Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 20:48

Παγκόσμια Τράπεζα: «Σε επικίνδυνη ζώνη» οι φτωχές χώρες λόγω των τιμών τροφίμων - καυσίμων

Οι αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων οδηγούν ταχύτατα τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη σε μια «επικίνδυνη ζώνη» που απειλεί σημαντικά την οικονομική τους ανάπτυξη, επισημαίνει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ζητά από τις χώρες του G8 να επιταχύνουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν.

Οι αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων οδηγούν ταχύτατα τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη σε μια «επικίνδυνη ζώνη» που απειλεί σημαντικά την οικονομική τους ανάπτυξη.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (WB) Ρόμπερτ Ζέλικ εν όψει της Συνόδου του G8 την προσεχή εβδομάδα στην Ιαπωνία.

Σε επιστολή του προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιασούο Φουκούντα, ο κύριος Ζέλικ σημειώνει πως χρειάζονται περίπου 10 δισ. δολάρια για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές ελλείψεις σε τρόφιμα και καλεί τις βιομηχανικές χώρες του G8 να επιταχύνουν -στη προσεχή συνάντηση- τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της WB «αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι μια φυσική καταστροφή ... πρόκειται για μια καταστροφή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο, και ως τέτοια πρέπει να διορθωθεί από τους ανθρώπους» Τονίζει ακόμη «πως πρόκειται για ένα τεστ για το παγκόσμιο σύστημα, να βοηθήσει τους πιο αδύναμους, και δεν αντέχει να αποτύχει».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο