Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2000 11:13

Λειτουργία ενιαίου συστήματος πληρωμών «Ερμής»

Εγκρίθηκε ο Κανονισμός λειτουργίας του ενιαίου συστήματος πληρωμών «Ερμής», που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, με πράξη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής.

Το ενιαίο σύστημα, που προέκυψε μετά την ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών «Ερμής» σε δραχμές και «Ευρώ-Ερμής» σε ευρώ, διασυνδέεται με το διευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών Target και από την 1η Ιανουαρίου του 2001, θα διακανονίζει εγχώριες και διασυνοριακές πληρωμές αποκλειστικά σε ευρώ.

Ο κανονισμός καθορίζει :

* Τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και τη διαδικασία συμμετοχής των μελών στο σύστημα.

* Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο του διαχειριστή του συστήματος (Τράπεζα της Ελλάδος) όσο και των μελών, καθώς και τις κυρώσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις παράβασης των κανόνων λειτουργίας του.

* Τους κανόνες που εφαρμόζονται ως προς την τήρηση και την κίνηση των λογαριασμών και τις διαδικασίες διακανονισμού των εντολών πληρωμής.

* Τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του συστήματος.

* Τις διαδικασίες παροχής ενδοημερήσιας πίστωσης σε ευρώ για τη διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος, χωρίς ποσοτικό όριο, εφ΄όσον καλύπτονται από αντίστοιχη αξία τίτλων σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις της Πράξης ΣΝΠ 45/19.12.2000.

* Τους κανόνες αποζημίωσης των μελών σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος Ερμής/Target, οι οποίοι καλύπτουν τόσο τις διασυνοριακές όσο και τις εγχώριες πληρωμές.

* Την τιμολόγηση των εγχώριων και διασυνοριακών εντολών.

Ως προς την τιμολόγηση, σημειώνεται, ότι, υιοθετείται η κλιμακούμενη μέθοδος που ισχύει για τις διασυνοριακές εντολές και για την τιμολόγηση των εγχώριων εντολών. Η κατ’εντολήν προμήθεια, καθορίζεται αναλόγως, με τη μηνιαία κίνηση, αντί της ενιαίας προμήθειας που ισχύει μέχρι σήμερα, ως ακολούθως :

* 1,50 ευρώ : Μία έως 100 εντολές.

* Ενα ευρώ : 101 έως 1.000 εντολές και

* 0,80 ευρώ :1.001 και περισσότερες εντολές.

Οι κατ΄εντολήν προμήθειες για τις διασυνοριακές εντολές παραμένουν αμετάβλητες.

Ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2001. Από την ίδια ημερομηνία παύουν να ισχύουν οι κανονισμοί των συστημάτων πληρωμών «Ερμής» δραχμών και «Ευρώ-Ερμής», καθώς και η Πράξη ΣΝΠ 11/22.12.98, με την οποία είχε εγκριθεί η παροχή ενδοημερήσιας πίστωσης στο πλαίσιο του συστήματος «Ευρώ-Ερμής».