Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2008 17:06

Ανησυχία του εμπορικού κόσμου για τη διεθνή κρίση

Την ανησυχία τους για τη διεθνή κρίση και το ανατιμητικό κλίμα που επιφέρει στην αγορά εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια.

Την ανησυχία τους για τη διεθνή κρίση και το ανατιμητικό κλίμα που επιφέρει στην αγορά εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια.

Ειδικότερα, διατύπωσαν την ανησυχία τους για την άνοδο των τιμών πετρελαίου και τροφίμων και για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στο σύνολο της εμπορικής κίνησης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δημήτρης Αρμενάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ), Π. Καρέλας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ), Κ. Κορκίδης, αναφέρθηκαν στην κακή ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, ενώ ο κύριος Καρέλας υποστήριξε πως ότι αυτό οδηγήσει ακόμα και σε μηδενικούς τζίρους ορισμένες επιχειρήσεις.

Επίσης η ΕΣΕΕ κατέθεσε την επιφύλαξή της «για τις αυξήσεις που επιβάλλουν μονοπωλιακές ΔΕΚΟ, οι οποίες επηρεάζουν όλους τους πολίτες και συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού».

Ερωτηθείς για το εύρος της μετακύλισης στις λιανικές τιμές προιόντων και υπηρεσιών των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο κύριος Φώλιας σημείωσε πως «αν και η διεθνής κρίση επηρεάζει την αγορά μας, μέχρι τώρα διαπιστώνεται αυτοσυγκράτηση των εταιρειών» προσθέτοντας πως «δεν μετακυλίστηκαν στον καταναλωτή όλες οι συνεπειες της κρίσης». Επανέλαβε δε ότι η αυξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ήταν αποφασισμένη πολύ καιρό πριν.

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν:

- Η θέσπιση διαρκούς Επιτροπής εμπορίου, υπό τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Δ. Σκιαδά, στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑν, εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και κατά περίπτωση εκπρόσωποι συναρμόδιων Υπουργείων.

- Η κωδικοποίηση, σε ενιαίο κείμενο, των μέτρων για επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαιές κλπ.). Η εξέταση από το ΤΕΜΠΜΕ της δυνατότητας εγγυοδοσίας στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές από τους πρόσφατους σεισμούς, μέχρι ποσοστού 100% και η αύξηση της επιδότησης του επιτοκίου στο 6%.

- Η θωράκιση του θεσμού των εκπτώσεων και η τήρηση των περιορισμών, ιδιαίτερα κατά τον μήνα που προηγείται αυτών.

Γενικότερα, στη συναντηση, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός, Γιώργος Βλάχος επί τάπητος τέθηκαν μεταξύ άλλων:

- Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για το εμπόριο (εμπορική πολεοδομία, εμπορικά κέντρα, αδειοδοτήσεις, αλλαγή χρήσεως γης κλπ)

- Θέματα λειτουργίας της αγοράς (εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες, Stock και Outlet, franchising, ηλεκτρονικού εμπορίου, ανταγωνισμού κλπ).

- Βελτιώσεις στο ν. 2323/1995 περί υπαιθρίου εμπορίου (παρεμπόριο, παζάρια, εμποροπανηγύρεις, λαικές αγορές, πωλήσεις επί πλοίων κλπ.), όπως ισχύει μετά την συμπλήρωσή του από τους ν. 3377/2005 και 3557/2007.

- Αναπτυξιακά κίνητρα για τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις (συμμετοχή στο ΕΣΠΑ, μεγαλύτερη κάλυψη από το ΤΕΜΠΜΕ, απλούστευση μεταβιβάσεων, ειδικά επιχειρηματικά πάρκα, νησιωτική πολιτική κλπ).

- Ενίσχυση δομών ΕΣΕΕ (Ινστιτούτο Εμπορίου, Παρατηρητήριο Εμπορίου) και εκδηλώσεων (ημέρα ελληνικού εμπορίου, ημέρα καταναλωτή κλπ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ